Eredménytelenül zárult a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar internetes felületén zajló elektronikus licit, amelyben két tételben, összesen 749 hordozható lélegeztetőgépet bocsátottak árverésre – írja a 24.hu.

A lélegeztetőgépek beszerzésére a TMT Technics Kft. nevű, eredetileg optikai eszközökkel foglalkozó vállalkozás kapott megbízást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól még a koronavírus-járvány idején. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által közzétett hirdetmény szerint az árverést megelőző végrehajtási eljárást a külügyminisztérium kezdeményezte, hogy így szerezze vissza a cégnek a közbeszerzési eljárás során kifizetett mintegy 4 milliárd forint előleg egy részét.

Az Aeonmed Shangrila 510S hordozható lélegeztetőgépből tavaly december 28. és 2024. február 26. közt összesen 749 példányt bocsátottak licitre a több szakaszból álló árverési folyamatban. A lélegeztetőgépekre még ajánlat sem érkezett.

Nem kellenek senkinek a gépek

A kínai lélegeztetőgépeket eredetileg darabonként 10,7 millió forintért vásárolta a külügy, ám a legutóbbi licitkörben jóval alacsonyabb árért lehetett hozzájutni az eszközökhöz. Az előző árverési körökben előbb darabonként 975 ezer, majd darabonként 650 ezer, aztán darabonként már csak 325 ezer forintért kínálták ezeket eladásra. Az utolsó körben pedig még kevesebbért, darabonként 13 ezerért lehetett volna megvenni az eredetileg több mint 10 milliós áron vett gépek darabját.

A most licitre bocsátott 749 darab lélegeztetőgépet több mint  8 milliárd forintért vásárolta az állam. Ha a negyedik licit sikeresen zárul, akkor legalább közel tízmillió forint visszakerült volna az államhoz.

kormány a koronavírus-járvány idején összesen 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére. A TMT Technics Kft. annak idején 1208 lélegeztetőről állapodott meg a külüggyel, összesen 13 milliárd forintért. Ez volt a második legnagyobb tétel, csak a maláj GR Technologiestól vett több gépet a külügy: 6258 darabot, 176 milliárdért.