A Napi.hu értesülése szerint - ahogy azt a figyelmesen szemlélődő budapesti járókelők nap mint nap láthatják - mostanában éjjel és nappal is díszvilágításban tündököl a Lánchíd, illetve annak egyes részei, mert az üzemeltetők a komplett díszvilágítási rendszer működésének tesztelésekor a sikeres tesztidőszak érdekében mindenféle színt, fényerősséget, futófényt kipróbálnak, mégpedig többféle kombinációban.

Volt egy kis felzúdulás

Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy akadt olyan budapesti olvasónk, akinél stílszerűen kiverte a biztosítékot a Lánchíd mostanában tapasztalható fényorgiája. Konkrétan azt írta, hogy bazári diszkóvilágítást kapott a jobb sorsra érdemes Lánchíd.

Megint problémás a Lánchíd: nem mindenkinek tetszik, amit lát

Ízléstelen, a közlekedőket zavaró bazári diszkófények, kontra 21. századi energiatakarékos díszkivilágítás. Megosztja az embereket a Lánchídon esténként futkosó színes fényáradat. 
Bővebben

Olvasónk korábbi állítását egy esős nyárestén készült fotóösszeállítással is igyekezett illusztrálni:

Kép: olvasói fotó

Mivel levélírónk bazári diszkóvilágításnak nevezte a hídon futó élénk színű fényfüzéreket, továbbá úgy vélte, hogy ez a csiricsáré fényjáték nem illik a történelmi átkelő patinás összképéhez, hangulatához, továbbá hogy a vakító fényár a sötétben közlekedésbiztonsági szempontból is kifogásolható, felkerestük a Budapesti Közlekedési Központot a következő kérdéseinkkel:

  • Lehet-e diszkrétebbé változtatni a Lánchíd díszkivilágítását?
  • Milyen alkalmakra tervezik az élénk színű futófények használatát?
  • Mi a véleményük a felsorolt aggályokról?

Mindent ki kell próbálni

BKK Kommunikáció készséggel válaszolt, és a Lánchíd díszvilágításával kapcsolatban arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy az átkelőn jelenleg a díszvilágítás tesztüzeme zajlik: 

A kiépített hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelését az elmúlt hetekben folyamatosan végezték és a beruházás befejezéséig hátralévő hetekben is végzik majd a szakemberek.

Megtudtuk, hogy a felújítás eredményeként nemcsak a rekonstruált és régi, restaurált kandeláberekből álló közvilágítás újult meg, hanem a híd változtatható színképű automata díszvilágítást is kapott, többek között a füzérvilágítását adó 1180 lámpatest helyére is modern LED lámpatestek kerültek.

Kép: BKK

A híd sziluettje az év jelentős részében egyszínű, statikus, meleg fehér és sárgás fehér színben jelenik majd meg, a nemzeti ünnepeken pedig a nemzeti színek láthatók majd. A modern a díszvilágítás programozása lehetővé teszi, hogy a Főváros, illetve a későbbi üzemeltető üzemnaptára szerint más színeket is megjeleníthessen, illetve hogy a futófényhez hasonlóan a színek dinamikusan változzanak.