Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kabinet szerdai döntéseivel nyitotta a  Kormányinfót, amit megelőzött az uniós helyzet elemzése. A tárcavezető szerint van egy alapvető nézőpontbeli különbség a tagállamok többsége és hazánk között. Magyarország a leghatározottabban állítja, hogy a háború nem jelent megoldást, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség,  viszont a miniszter szerint „a többség a háború pártján áll”. 

Ez még nem jelentené azt, hogy ne alakíthatnának ki közös álláspontot Brüsszelben, ezért is fogadták el az Oroszország elleni szankciókat. „Most azt látjuk, hogy nem a nézetkülönbségek megoldására törekszik a nagy tagállamok többsége, hanem a Magyarországgal szembeni zsarolás durva és elfogadhatatlan formáit próbálják alkalmazni” – jegyezte meg a miniszter.

A kormány úgy látja, Európában politikai változásra van szükség ahhoz, hogy a hangnem is más legyen, a június 9-i EP-választáson ez demokratikus keretek között el is érhető. Orbán Viktor az uniós csúcson egyeztetéseket folytat, utána pedig teljeskörű tájékoztatást ad az ott történtekről.

Az ország sikeressége a közoktatáson múlik

Két hét alatt 140 ezer pedagógus kapta meg az okiratokat a béremeléshez. Legkésőbb a hétfői napon már a megemelt illetményeket fogják megkapni a tanárok. A kormány szándéka egyértelmű: 32,2 százalékos béremelés történik, mindenkinek nőni fog a fizetése. A mostani ciklusban összességében 46 százalékkal nőtt a pedagógusbér.

Kiszámíthatóbbak a keretek az oktatásban, egy pedagógusnak 25 tanórát kell tanítania, és évi 50 nap szabadságot kap, a magyar állam a rendszerváltás óta először becsüli meg igazán anyagilag a tanárokat; az ország sikere azon múlik, hogy milyen a közoktatás színvonala.

A magyar adófizetők pénzéből finanszírozzák a béremelést, az EU-tól ígéret van az utófinanszírozásra, ha ez megtörténne, 12 százalékát fizetnék a béremelésnek. A miniszter szerint „sokan vannak, akik mindent megtesznek azért, hogy az EU na adja meg a béremeléshez szükséges pénzeket”.

Részletkérdések még vannak azokkal a tanárokkal kapcsolatban, akik tavaly év végéig jelezték, hogy nyugdíjba vonulnak. A kormány a pedagógus-szakszervezetek kérését is figyelembe vette, de ez a miniszter szerint problémát okozott: nem mindig lehet tudni, hogy a szakszervezetek a pedagógusok érdekei mellett, vagy ellen ellen szólalnak fel. A belügyminisztérium mindenesetre dolgozik azon, hogy a nyugdíjba vonulók szerződését is rendezzék.

Elfogadták Lázár János építési és közlekedési miniszter beszámolóját a kormány és a főváros tárgyalásairól. Gulyás Gergely szerint a megállapodással nyernek a vidékről, az agglomerációból ingázók, a kis- és a nagydiákok, valamint a budapesti felnőttek is.

Bizalomerősítő élményekre vágynak a kormánypárt tagjai

A svéd NATO-csatlakozás ügyében a tárcavezető elmondta: támogatják a csatlakozást, a fontos az, hogy majd akkor szavazzanak erről, ha a többség megvan hozzá az Országgyűlésben. „Ehhez bizalomerősítő lépésekre van szükség, hogy a képviselők jó szívvel szavazzák meg a ratifikációt.” A svéd miniszterelnököt szeretettel várják Budapestre.

A Fidesz főpolgármester-jelölésével kapcsolatban Gulyás Gergely elárulta: márciusig jelölni fognak a kormánypártok. Szerinte a mostani városvezetés teljesítménye alapján sok potenciálisan alkalmas jelölt jöhet szóba. Arra a kérdésre, hogy a Medián felmérése szerint Vitézy Dávid már most előzheti a fideszes jelöltet, a miniszter kijelentette: „Egy olyan jelöltet nehéz mérni, akit még nem is jelöltek.” Szentkirályi Alexandrához egyelőre nem érkezett semmilyen kérés, jólesett neki, amit Tarlós István mondott róla, de a kormányszóvivői munkájára koncentrál.

Az uniós csúcson megszületett a megállapodás, és egyhangú volt a döntés. Gulyás Gergely utalt rá, hogy a konzultációban az is benne volt: „Úgy kérnek Magyarországtól további hozzájárulást, hogy hazánk jó ideje nem kapja meg a neki szerződés szerint járó uniós pénzeket.” A miniszter azt mondta, hogy az uniós pénzek egy részét már megkapta az ország, és a kormány továbbra is tárgyal, szerinte az uniós csúcson való döntéssel ma nem mondtak ellent a nemzeti konzultációnak.