Az LMP megbízásából készült, és a 24.hu birtokába jutott felmérés, amely megmérte Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkárát, korábbi BKK-vezérigazgatót, mint lehetséges főpolgármester-jelöltet, azt prognosztizálja, hogy a júniusi önkormányzati választásra készülő főváros izgalmas kampányidőszak előtt áll.

Vitézy Dávid egyelőre nem jelentette be az indulását, arról még mindig tárgyal az LMP-vel. Egy gyaníthatóan a kormányoldal megbízásából készült adatfelvétel szerint ugyanakkor a jelöltje megnevezésével március végéig kiváró Fidesz is mérlegelheti, hogy bizonyos esetben támogassa-e az indulását.

A múlt heti gyorsfelmérés szerint a budapestiek többsége (52 százalék) szívesen venné, ha változás történne a főváros élén.

Mégis Karácsony Gergely újraválasztási esélyét jelzi az, hogy ötéves tevékenysége alapján a válaszadók 42 százaléka üdvözölné, ha újraválasztanák a főpolgármestert. Amennyiben Vitézy Dávid nem indul, Karácsony Gergelynek csak a kormánypártok egyelőre meg nem nevezett jelöltjével, valamint a Mi Hazánk és a Jobbik indulójával kellene megküzdenie.

Ebben az esetben a Medián felmérése szerint a főpolgármester 46, a kormánypárti induló 27 százalékot gyűjtene, vagyis Karácsony Gergely nagyon magabiztosan győzne.

Országosan azonban hasít a Fidesz: a magyarok többsége hallani sem akar a kormányváltásról. Uygancsak a Medián mérte, hogy a tavaly őszi mélypont után már valamivel kevesebben érzik úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban. Itt olvashat erről többet >>>

Karácsony Gergely így is elvinné a szavazatok 37 százalékát, Vitézy Dávid pedig jelenleg a voksok 23 százalékára számíthatna, ezzel valószínűleg megelőzné a kormánypártok ismeretlen jelöltjét, akit 21 százalékra mért a Medián.

A Medián felmérése szerint azonban szorosabbá válna a verseny, ha az indulását jelenleg még fontolgató Vitézy Dávid is benevezne.

Természetesen ez a helyzet érdemben változhat, ha a Fidesz előáll egy konkrét jelölttel. Most éppen mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál neve került elő a kalapból, de ő egyelőre nem kapott felkérést a Fidesztől.