Megjött a kánikula, az országos tisztifőorvos idén először rendelte el a hőségriadót, ugyanis a hét eleje óta ugyanis ez már nem az Országos Meteorológiai Szolgálat hatásköre. 

 

Erre figyeljen: átnevezik a hőségriasztást

Más szavakkal fogja közölni az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a kialakuló veszélyhelyzeteket.
Bővebben

Pokol az autóban

A meleg az autósokat és az autókat is megviseli, és a Totalcar az ADAC vizsgálata alapján bemutatta már, hogy ha a szabadban 28,6 fok van, akkor az autóban egy óra alatt közel 60 fokra emelkedhet a hőmérséklet

A feledékenyeknek ilyenkor különösen érdemes ellenőrizniük, hogy ne maradjon az utastérben se háziállat, se gyermek, se nagyszülő.

Még öt percre sem, soha, sehol

Ugyanis történt már ilyen nem egyszer, hogy csak egy tavalyi, éppen egy éve megesett elrettentő példát említsünk, egy négyéves kislányt hagytak magára egy kisbuszban Tomajmonostorán, és csak későn találták meg a járműben eszméletlenül. A mentőszolgálat munkatársai már életveszélyes állapotban szállították kórházba, és intenzív osztályon kezelték több napig, de nem tudták megmenteni az életét – számolt be az esetről az Index.

Különös hőségben különös jogok dukálnak

A gyermekek szervezete az extrém hőséget hatványozottan megszenvedi a felnőttekéhez képest, ezért ha egy jármű zárva van, és egyértelműen látható, hogy a benne hagyott gyermek élete a forróság miatt veszélyben van, a jármű valamelyik ablakának betörése is indokolt lehet a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében – írja friss cikkében a Totalcar.

Testvérkiadványunk jogi szakértője, Takács Krisztián álláspontja szerint ilyenkor büntetőjogi szempontból a rongálás vétségének jogi szabályozását kell körbejárni. Ennek értelmében aki idegen vagyontárgy megrongálásával másnak kárt okoz, az rongálást követ el. Csakhogy a jogalkotó is felismerte, hogy nem minden szándékos rongálás valósít meg bűncselekményt.

Végszükség esetén

Az ilyen szélsőséges eseteket a jog végszükségnek nevezi. És végszükség esetén nem valósul meg bűncselekmény, továbbá nem állapítható meg az elkövető felelőssége a rongálás tekintetében.

A jogszabály pontosan így fogalmaz: 

Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

A polgári jog szemszögéből közelítve tehát nem állapítható meg kártérítési kötelezettség az ablakot betörő személlyel szemben, hiszen jelen esetben hiányzik a jogellenesség. Egy emberi élet megóvásáért megvalósított, mint szükséghelyzetben okozott kár sosem minősülhet jogellenes károkozásnak.

Segítségnyújtás bátran, de körültekintően

Arra viszont ügyelni kell, hogy ne legyen indokolatlan mértékű a beavatkozás. Ilyen lehet például, ha nyitva van az autó ajtaja, vagy akad a kocsin lehúzott ablak, netán a szülők a közelben tartózkodnak. Ilyen esetben, ha büntetőjogi felelősségre vonás nem is, de polgári jogi elmarasztalás életszerű lehet.

Megkerülhetetlen ilyen esetben a segítségnyújtási kötelezettség vizsgálata is. Ugyanis amikor bajba jutott személyről szerzünk tudomást, a gyors helyzetfelmérést követően azonnal – a tőlünk elvárható – segítséget vagyunk kötelesek nyújtani. Ha elmarad az elvárható beavatkozás, akkor segítségnyújtás elmulasztása miatt még büntetőjogi felelősségre vonás is lehetséges.