Petteri Orpo nem tudja, hogy Orbán Viktor Putyin szövetségese – e, de abban biztos, hogy Putyin érdekeit szolgálja, amit Svédországgal tesz. A lengyel Rzeczpospolitának úgy fogalmazott, nem tudja, hogy szándékosan segít-e Oroszországnak a magyar kormányfő, de azt sem, hogy mi más lehetne a motivációja. Kiemelte, nagyon büszke arra, hogy két héttel ezelőtt az EU megállapodott Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról.

Azért sikerült, mert 26 ország egységesen tudott fellépni és így nem tudott Orbán zsarolni

 

– fogalmazott a finn miniszterelnök. Hozzátette, korábban Lengyelország és Magyarország véd- és dacszövetsége hátráltatta az Unió egységét. Az új lengyel kormánynak köszönhetően azonban ez megváltozott, így már sikerült „legyőzni” Magyarország vétóját.

Petteri Orpo arra a felvetésre, hogy otthon mégiscsak a szélsőjobboldalinak tartott Finnek Pártjával sikerült koalíciót alkotniuk, úgy válaszolt, hogy a korábbi nevükön Igazi Finnek nem szélsőséges párt, nem szélsőjobboldaliak. – Igen, populisták, de meglehetősen mértéktartóak. Nyolc hónapja vagyok náluk hatalmon, korábban két hónapig koalíciós tárgyalásokat folytattunk, és nem látok kockázatot ebben az együttműködésben. Szigorúan betartják megállapodásainkat, programunkat. Európa-pártiak, ukránpártiak. Nagyon örülök ennek az együttműködésnek. 

A finn miniszterelnök szerint koalíciós társai attól különböznek például az előző lengyel kormánypárttól, hogy „tiszteletben tartják a jogállamiságot”.

Navalnij halálával kapcsolatban kijelentette, az orosz rezsim most mindennél tovább ment, azzal, hogy „megölte” a leghíresebb orosz ellenzéki vezetőt, a szabad Oroszország rendkívül fontos alakját.

A finn kormányfő rámutatott, az orosz elnök minden eszközt be fog vetni, hogy hatalmon maradjon.

Mindannyiunknak fel kell ismernünk, hogy Oroszország kockázatot jelent Európa minden országára, persze a vele határos országok vannak a legnagyobb veszélyben. Finnország felkészült egy esetleges agresszió visszaszorítására. Most azonban egész Európának fel kell ébrednie

– tette hozzá.

Meg kell erősíteni a fegyveripart, mert azonnal segítenünk kell Ukrajnának. Közép- és hosszú távon pedig magának Európának is nagyobb védelmi képességekre van szüksége. Hatékonyan el kell riasztanunk Oroszországot egy Európa elleni agressziótól. Nem támaszkodhatunk kizárólag az Egyesült Államok segítségére.

Nem számítunk azonnali támadásra Oroszországtól, de készen állunk.

– mondta.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy a finnek 80 százaléka fegyverrel a kezében kész megvédeni országát és meggyőződésem, hogy az Egyesült Államok mindenképpen a segítségünkre lesz. Akár Trumppal is a Fehér Házban – fogalmazott Petteri Orpo. 

Donald Truppal kapcsolatban úgy gondolja azonban, hogy adott pillanatban Európának segítségére lesz. Finnország most zárja le a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a Védelmi és Együttműködési Megállapodásról (DCA). Az amerikaiaknak szükségük van ránk, nincs nagyobb szövetségesük, mint az Európai Unió – tette hozzá.