Navracsics Tibor, az uniós források ügyében illetékes területfejlesztési miniszter tegnapelőtt a Portfolio üzleti konferenciáján megismételte, az Orbán-kormány jogállamisággal kapcsolatos intézkedései okán pontosító kérdéseket intézett a kabinethez az Európai Bizottság,

amelyeket megválaszoltunk, írásban elküldtük, és amelyekkel kapcsolatban a tisztázó és reményeink szerint lezáró tárgyalásokat most kezdjük meg csütörtökön

- tette hozzá a tárcavezető. 

Kíváncsiak voltunk, mi volt a levélben, és milyen várakozásokkal tekint az Európai Bizottság a tárgyalások elé, ezért még aznap megkérdeztük erről a sajtószolgálatukat.

A Bizottság nem kommentálja az észrevételeket. A Bizottság azonban megerősítheti, hogy még nem kapta meg a magyar hatóságok levelét. A Bizottság értékelni fogja a levél tartalmát, amint megkapja azt

- tudatták a portálunkkal. 

Ez már csak azért is érdekes, mert Navracsics Tibor ezekre a válaszokra alapozva zárná le a tárgyalásokat. Egyébként a Bizottság a magyar delegációval való egyeztetések kapcsán a Bizottság nem kíván találkozásokba bocsátkozni, így az nem derült ki, hogy Brüsszel mit vár a mai naptól. 

A befagyasztott mintegy 18-22 ezer milliárd forintnyi uniós pénzek kapcsán azután kezdődtek az európai szintű találgatások, hogy kicsivel több mint két hete, október 3-án a Financial Times (FT) arról írt brüsszeli hivatalnokokra hivatkozva arról számolt be, hogy 13 milliárd eurót felszabadít Magyarországnak annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogassa az Ukrajnának szánt uniós támogatásokat. 

Az FT-től függetlenül még aznap a Reuterst is erről tájékoztatták névtelen uniós bürokraták. 

Navracsics Tibor a sajtóértesülések után nemsokkal sajtótájékoztatón sajtóhírnek nevezte a források felszabadítását,

majd elismerte, hivatalosan őket nem kereste a Bizottság, de az Orbán-kormány sem érdeklődött Brüsszelben. 

Bár aznap este a Bizottság alelnöke, Věra Jourová már élesen elutasította az esetleges dealt. Másnap, október 4-én az Európai Bizottság portálunknak arról számolt be, valóban nincs összekapcsolva Ukrajna támogatása és a magyar források kifizetése. 

Megtudtuk azt is, hogy 2023 júliusában Magyarország hivatalosan tájékoztatta a Bizottságot arról, hogy az Alapjogi Chartára vonatkozó feltételeket a bírói függetlenség területén teljesíthetőnek tekinti. A bizottság ezután alaposan elemezte a Magyarország által továbbított információkat. 

Úgy vélték azonban, hogy további pontosításokra van szükségük ahhoz, hogy véglegesítsék értékelésüket arról, hogy teljesülnek-e ezek a feltételek az igazságszolgáltatás függetlensége terén. Ezért szeptember 26-án újabb kérdéseket intéztek a magyar hatóságokhoz, amint a kormányzat válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja értékelését. 

A bizottságnak három hónapja van, hogy értékelje a kormányzat júliusi vállalásait. Ezidő alatt feltehet olyan pontosító kérdéseket, amelyek átmenetileg megszakítják ezt a három hónapos időtávot. Ezt tette a bizottság szeptember 26-án, valamivel több mint két hónappal az Orbán-kormány közlése után.

Brüsszel nem szabott határidőt a magyar kormányzatnak a szeptemberben feltett kérdések megválaszolására, ám ahogy arról fentebb írtuk, október 17-én Navracsics Tibor azt mondta, elküldte a kormány a pontosításait.  Igaz, végül is azt nem mondta, hogy mikor, mindenesetre szerda estig a Bizottság nem kapta meg az Orbán-kormány visszajelzését.