Az Európai Bizottság arra készül, hogy több milliárd eurónyi, jelenleg a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott uniós forrást szabadítson fel Magyarország számára, amivel Budapest támogatását biztosíthatja a blokk költségvetésének növeléséhez és az Ukrajnának nyújtott jelentős pénzügyi támogatáshoz.

Zsarolási játszmák

A Financial Times (FT) beszámolója szerint a tavaly december óta befagyasztott pénzeszközök felszabadítása győzelmet jelentene Orbán Viktor miniszterelnök számára, aki megfogadta, hogy addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország nem fér hozzá az uniós támogatásokhoz.

A bizottság november végéig fel kívánja oldani a mintegy 13 milliárd eurónyi támogatás befagyasztását

– mondta az FT-nek három, a tárgyalásokra rálátó tisztviselő. Közülük ketten azt mondták, hogy a folyósítást részben az a szándék indokolta, hogy biztosítsák Orbán támogatását az uniós költségvetés növeléséhez.

Tavaly decemberben az EU befagyasztotta a Magyarországnak juttatott 22 milliárd eurós kohéziós forrást, miután úgy döntött, hogy az ország nem tartja be az emberi jogokat és a jogállamiságot védő szabályokat. A kohéziós alapok célja, hogy a 27 országból álló tömb kevésbé fejlett tagjait segítsék a beruházási hiányosságok megszüntetésében és infrastruktúrájuk javításában.

13 milliárd euró a tét

Magyarország májusban igazságügyi reformokat vezetett be Brüsszel követelésére válaszul, ami lehetővé tenné a Bizottság számára, hogy 13 milliárd eurót, a befagyasztott finanszírozás több mint felét felszabadítsa – mondták a névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselők.

Stefan de Keersmaecker, a bizottság szóvivője elmondta, hogy Brüsszel szeptember 26-án levélben fordult a magyar kormányhoz, amelyben "pontosításokat" kért a reformok egyes részleteivel kapcsolatban.

Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést

– tette hozzá.

Brüsszel arra törekszik, hogy még az év vége előtt egyhangú támogatást nyerjen a megnövelt uniós költségvetéshez, különösen a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatás folytatásához. A Bizottság a megnövekedett költségek fedezésére az EU közös költségvetésének 66 milliárd eurós emelését javasolta, amelynek egy része hozzájárulna egy 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási programhoz Ukrajna számára, amely a következő négy évben fedezné a költségeket. Több tagállam, köztük Németország is kifogásolta a javasolt emelés mértékét. A költségvetés kiegészítéséhez mind a 27 tagállam támogatására szükség van, amelyeknek nemzeti költségvetésükből további hozzájárulást kell nyújtaniuk.

Ukrajnát finanszíroznák

A Budapestnek történő kifizetések feloldásáról szóló bármilyen döntés valószínűleg az Európai Parlament többségének éles ellenállását váltaná ki, ahol többször is kemény fellépést követeltek már az Orbán-kormánnyal szemben. A parlamentnek hivatalosan nincs hatásköre a magyar kifizetések blokkolására, de akadályozhatja az uniós költségvetés növeléséről szóló esetleges megállapodást.

Magyarország EU-ügyekért felelős minisztériumának szóvivője nem kívánt nyilatkozni az FT megkeresésére.

Uniós pénzek: Magyarország a rangsor élén

Az európai uniós forrásokat ugyan továbbra is blokkolja Brüsszel, az előlegfizetések dinamikus rajtot vettek, Magyarország vezeti is az EU vonatkozó rangsorát. Bővebben --->