Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartott sajtótájékoztatót a hazánknak járó, eddig zárolt uniós források lehetséges feloldásáról, azonban a várt nagy bejelentés elmaradt. Sőt! Pedig a a Financial Times (FT) arról írt, hogy 13 milliárd euró zárolásának feloldásáról születhetett döntés az Európai Bizottságban.

A miniszter a tájékoztatón megerősítette, amit korábban az Economxnak nyilatkozott, optimista a tárgyalásokkal kapcsolatban és még idén ténylegesen megegyeznek a források kifizetéséről. Ugyanakkor most sajtóhírekről van szó, a kormány várja, hogy a bizottság megerősítse a kifizetést – fogalmazott. Hozzátéve: a múlt héten kapott megkeresést teljes részletességgel megválaszolták, abban jórészt technikai jellegű, hétköznapi élettel kapcsolatos kérdések voltak.

Most már hagyományosan a sajtóból értesülünk a bejelentésekről – válaszolt arra a felvetésre, hogy miért az FT hozta le a lehetséges kifizetéseket. Ukrajna kapcsán viszont határozott volt, mint mondta, semmilyen megkeresést nem kapott a kormányzat az Ukrajnának szánt plusz EU-s pénzekkel kapcsolatban, és szerinte semmilyen összekapcsolás nincs a hazánknak járó források és Ukrajna támogatása között. Maximum párhuzamosan zajló tárgyalásokról lehet szó – magyarázta.

Az EU három operatív program (TOP, KEHOP, IPOP) esetében tart fent 55 százalékos felfüggesztést, csak ezekből összesen 3500 milliárd forint érkezhet, a többi esetében pedig a 100 százalékot várja Navracsics Tibor. Azonban pedagógus-béremelésről csak akkor lehet szó, ha megnyílnak a források.

Megkérdeztük a minisztert, hogy valóban lehetséges, hogy egy ilyen sajtóhírt nem erősítettnek meg hivatalosan Brüsszelben.

Nem gondolom, hogy biztatnom kellene volt biztostársaimat, hogy remekül végzitek a munkátokat, nem kérek tőlük tanácsokat, nem hívom fel őket hitetlenkedve, hogy a FT ezt írta, ez tényleg így van-e, nyilván közlik velünk a hivatalos álláspontjukat

– válaszolta az érdeklődésünkre a tárcavezető, majd leszögezte: nem volt hivatalos megkeresés a kormány részéről.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e már valamilyen forgatókönyv a programokkal kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, a kohéziós pénzek esetében a TOP20-nál körülbelül az elérhető összeg fele ki volt kiírva 2022/23-ban, a GINOP-nál pedig a több mint egyharmada, kevesebb mint fele, amiket a költségvetés finanszírozott meg.

Nyilvánvalóan a már folyamatban lévő projektek elsőbbséget fognak élvezni, aztán tematikailag haladunk előre, az összes op-programban szeretnénk elindulni – tette hozzá.

A másik, ahol sietnünk kell, az a helyreállítási alap, 2026 nyár végéig nemcsak be kell fejeznünk a projekteket, hanem már működésben is kell lenniük azoknak, ez a magyar kapacitás és az engedélyezés miatt nagyon szűkös határidő – figyelmeztetett Navracsics Tibor.

Ma reggel robbant a bomba, hogy a Financial Times beszámolója szerint a tavaly december óta befagyasztott pénzeszközök felszabadítása győzelmet jelentene Orbán Viktor miniszterelnök számára, aki megfogadta, hogy addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország nem fér hozzá az uniós támogatásokhoz. Brüsszel felszabadítaná a befagyasztott magyar uniós forrásokat, cserébe segítséget kér Ukrajnának, és a 13 milliárd euró zárolásának feloldása biztosíthatja a magyar kormányfő támogatását az uniós költségvetés feltöltéséhez és a Kijevnek nyújtott segítséghez.