Nem zörög a haraszt, mondhatnánk, hiszen egymástól függetlenül a Financial Times (FT) után a Reuters is arról ír, hogy Brüsszel felszabadíthatja a hazánknak járó uniós források egy részét.

Ma reggel az FT, kora délután pedig a Reuters tájékoztatta arról az olvasóit, hogy az Európai Unió brüsszeli vezetése fontolgatja, hogy felszabadít több milliárd eurónyi forrást Magyarország számára, amelyet a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt fagyasztottak be. A lapnak nyilatkozó magas rangú tisztviselők szerint ezzel igyekeznek megszerezni az Orbán-kormány jóváhagyását az Ukrajnának nyújtandó segélyekhez, beleértve Kijev uniós tagsági tárgyalásainak megkezdését.

A Reuters szerint mivel hazánk szorosabb kapcsolatokat ápol Oroszországgal, mint más uniós államok,

ezért Magyarországot tekintik a legnagyobb ellenfélnek a decemberben esedékes döntés előtt,

amely arról szól, hogy megkezdődjenek-e a csatlakozási tárgyalások Kijevvel. Ugyanis ahhoz az Unió huszonhét tagjának egyhangú támogatására lenne szükség.

A hazánkkal való kiegyezés másik tétje, hogy szükség van a magyar szavazatra (a vétó elkerülésére) a költségvetés elfogadása érdekében, amivel egyébként szintén támogatnák Ukrajnát.

Egy magas rangú uniós tisztviselő a Reutersnek elmondta, a magyar döntés befolyásolása érdekében megvizsgálják a több milliárd euró értékű uniós támogatások státuszát, amelyeket most befagyasztottak, mivel aggályosnak tartják a bíróságok függetlenségét.

Nem tudom elképzelni, hogy Magyarország beleegyezne anélkül, hogy előbb ne lenne megoldás a zárolt pénzeszközökkel kapcsolatban

– mutatta be a helyzetet a tisztviselő.

Egy másik uniós tisztviselő a Reutersnek megerősítette, hogy összefüggés van a Magyarországnak nyújtott támogatások felszabadítása és az egyhangúságot igénylő uniós tervek között, beleértve a bővítési és költségvetési tárgyalásokat is.

A források azonban hangsúlyozták, hogy az alku nem biztos, és sok múlik Orbán Viktoron is, akinek gazdasági stagnálással és növekvő költségvetési hiánnyal kell szembenéznie.

Magyarországnak sürgősen szüksége van a pénzre, ami ösztönzőleg hat a reformokra. A Bizottságnak cserébe szüksége van arra, hogy Magyarország feloldja vétóit számos kérdésben

- mondta egy uniós diplomata, hozzátéve:

De nem hiszem, hogy a Bizottság lépni fog vagy tudna anélkül, hogy Budapest részéről bármilyen mozgás lenne a reformok terén.

Uniós tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy a Magyarország által a nyáron elfogadott, az igazságszolgáltatás függetlenségének növelését célzó törvények közelebb hozták a megállapodást a mintegy 22 milliárd eurós gazdaságfejlesztési támogatás egy részének feloldásáról. A múlt héten a Bizottság levélben kérte Budapesttől a végrehajtás részleteit.

A Reuters cikke előtt tartott tartott sajtótájékoztatót az illetékes magyar miniszter. Navracsics Tibor az Economx kérdésére közölte, a kormány részéről senki kereste meg a Bizottságot a források feloldása kapcsán. A 13 milliárd eurós összeg kapcsán sajtóhírről beszélt a területfejlesztési miniszter.

Lapunk egyébként kereste az Európai Bizottságot is, amennyiben válaszolnak, természetesen igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba.