börtönből köztársasági elnöki kegyelemmel frissen szabaduló Budaházy György volt a Mi Hazánk mozgalom majálisának egyik „sztárvendége”. Az aktivista, korábbi elítélt Hazafi vagyok, nem terrorista felirattal ellátott rövid ujjú pólóban ment fel a pódiumra a budapesti Bikás parkban, ahol a parlamenti párt ünnepelt – írja a Blikk.

A korábbi Hunnia Mozgalom alapítója, aki a múlt héten szabadult a börtönből, miután megérkezett, párszor felkiáltott, hogy Szabadság, majd rövid beszédet mondott a közönség előtt. Budaházy György többek között a kegyelemről beszélt, és elmondta: sok ima járult hozzá a szabadulásához. Ezt pedig az egész nemzeti oldal győzelmeként élte meg.

Az országot irányítók pragmatikusan gondolkodó emberek, de nekik is kellett a nyomásgyakorlás – tette hozzá Budaházy György, utalva Toroczkai László, a Mi Hazánk elnökének sokéves törekvésére, hogy engedjék ki a rácsok közül.

A köztársasági elnök – aki sosem volt a bajtársunk – részéről is nagy dolog, hogy ezt bevállalta

– fogalmazott Budaházy György, akinek a szabadulásától függetlenül változatlanul meg kell fizetnie a Hunnia-per vádlottjaként a 20 milliós bűnügyi költséget. Ezért a Mi Hazánk mozgalom egyúttal gyűjtést is szervezett számára a majálison, ahol kiderült, a párt szavazóinak körében még mindig nagy népszerűségnek örvend. 

A pápalátogatás apropóján osztott Novák Katalin kegyelmet

Novák Katalin köztársasági elnök széles körben adott kegyelmet a pápalátogatás alkalmából. Az államfői kegyelem pedig utolérte a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteket is, köztük Budaházy Györgyöt.

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen, ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet – szerepelt a Sándor-palota csütörtöki közleményében.

A Molotov-koktéltól a súlyos testi sértésig

A Hunnia-per résztvevői az 2007–2009-es időszakban követtek el Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodáinál és a politikusok otthonánál. Célpont volt például a Gyurcsány-kormány titokminisztere, Szilvásy György vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtottak egy Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt is. A magát Magyarok Nyilainak nevező csoport akcióiban nem sérült meg senki, kivéve egy esetet, Csintalan Sándor megverését – emiatt a súlyos testi sértés is a vádpontok közé került. Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét 2007 decemberében az otthonánál, egy teremgarázsban négy álarcos verte véresre vascsövekkel.

Az elnöki kegyelemre reagálva Budaházy György még a váci börtönből mondott köszönetet Novák Katalinnak.

A megdicsőült fasizmus… A megdicsőült rasszizmus… A megdicsőült butaság… A megdicsőült szégyen… Gyalázatos módon a pápát bele gyalázva… Menjetek Timagyarok a legpocsékabb nemzet útján…

– kommentálta hivatalos közösségi oldalán Csintalan Sándor újságíró, volt politikus Budaházy György szabadulásának hírét. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport