Az Együtt-PM pártszövetség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: "fontos, de korántsem elegendő" Vida Ildikó NAV-elnök szerdán megjelent nyilatkozata, amelyben elismerte kitiltását, ugyanis a hivatal első embere azt is állította, hogy "a kormány tudott az ügyről". Az Együtt-PM szerint ez "felháborító", mivel ha tudtak erről a kormányban, a helyzet még rosszabb. Felszólították a kormányt is, hogy "valljon színt": ha tudtak Vida Ildikó és munkatársai kitiltásáról, miért "hazudták azt, nem tudják, kik az érintettek"?

Az Együtt-PM szerint a társadalom bizalma jogosan rendült meg az állam intézményeiben, különösen a NAV-ban, és mindez olyan szintre jutott, hogy a kormányfőnek kell beavatkoznia. Közleményükben felszólították Orbán Viktort, hogy váltsa le a "beutazási botrányban" érintett NAV-vezetőket. Hozzátették: a közbizalmat helyre kell állítani, hogy az adóhivatalra a korrupció gyanújának árnyéka se vetülhessen.

Felszólították Polt Péter legfőbb ügyészt is, hogy a Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja által korábban tett feljelentés alapján indítson eljárást, és arról tájékoztassa a nyilvánosságot.

Vida Ildikó a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban azt nyilatkozta, hogy azok között van - a NAV több más munkatársa mellett -, akiknek beutazását az Egyesült Államokba az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette. A döntésről levélben értesítették, amelyben nem írtak konkrét ügyet, csak egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak, amelyikben van egy passzus, hogy felfüggeszthetik a belépési jogát annak, aki korrupcióban érintett vagy abból hasznot húz. Vida Ildikó hangsúlyozta: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese. A NAV elnök közölte azt is, hogy a kormányban egy illetékesnek jelezte kitiltásáról szóló döntést.

LMP: Vida Ildikó nem maradhat a NAV élén

Az LMP szerint Vida Ildikó nem maradhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élén, a hivatalt pedig át kell világítani. Az ellenzéki párt társelnöke, Szél Bernadett közleményében úgy foglalt állást, hogy Vida Ildikó beismerése nem oldja meg a NAV egy éve tartó korrupciós botrányát. Érthetetlennek nevezte, hogy miért gondolta az

adóhatóság vezetője, hogy "hetekig bujkálhat a kérdések elől, gyanúba sodorva az általa irányított intézményt".
Szél Bernadett szerint Vida Ildikó nyilatkozata ugyanis több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol, többek között azt: kinek szólt Vida Ildikó a kormányból, és felszólítja-e Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter távozásra a NAV elnökét.

"Ezek után nem egy újabb, két nap alatt lezavart belső vizsgálatra van szükség, hanem a NAV teljes átvilágítására, és a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására". Orbán Viktor miniszterelnöknek "pedig meg kell szólalnia azok után, hogy miniszterei folyamatosan hazudoztak a botrány kirobbanása óta" - áll az LMP közleményében.

Tóbiás: mondjon le a NAV-elnök!

Lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, miután a NAV-elnök elismerte, hogy az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette. Tóbiás József szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, ha nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie, hogy már ezen a napon se végezhessen munkát. Szólaljon meg az a kormánytag, aki az elmúlt két hétben tudott a NAV-elnök, illetve más kormány- és köztisztviselők kitiltásáról, és közölje, kik érintettek még az ügyben! - mondta az ellenzéki politikus.

Az elmúlt két hétben vajon miért tagadta a kormány, hogy nincs információja az érintettek köréről? "A kormány hazudott az elmúlt két hétben a közvéleménynek ebben a kérdésben?" - kérdezte.

Tóbiás József a NAV-elnök által tervezett vizsgálatról azt mondta: "Vida Ildikó fordítva ül a lovon", nem ő vizsgál, hanem őt kell vizsgálni. Mint mondta, támogassa a kormány az Országgyűlés előtt lévő ellenzéki kezdeményezést, amely a NAV-vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozik.

Emlékeztetett arra, hogy Vida Ildikó már elrendelt egy vizsgálatot a szervezeten belül, amikor Horváth András volt NAV-munkatárs ismertette az áfacsalásokkal kapcsolatban tudomására jutott információkat. Akkor egy hétvége alatt lezárták a vizsgálatot, és közölték, nincs semmi alapja Horváth András kijelentéseinek - ismertette a pártelnök, aki szerint a NAV-elnök mostani vizsgálatra vonatkozó kezdeményezése éppen ezért hiteltelen.

Liberálisok: azonnal menesszék a NAV-elnököt!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének azonnali menesztését követeli a Magyar Liberális Párt (MLP). A Liberálisok közleményükben felszólították Vida Ildikót, hogy azonnal mondjon le tisztségéről. Ha ezt nem teszi meg, Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége meneszteni az adóhatóság "korrupciógyanúba keveredett elnökét" - írták. Szerintük távozniuk kell azoknak az érintetteknek is a NAV-tól, akiket Vida Ildikó név nélkül, munkatársaiként emleget, s akik szintén a kitiltottak listáján szerepelnek.

Az MLP szerint teljesen nyilvánvaló, milyen hatást gyakorol az adófizetési morálra, ha az adóhatóság elnökét vádolják gazdasági bűncselekményekkel. Magyarország elemi érdeke, hogy ilyen személy egyetlen percig se tölthesse be a NAV elnöki tisztséget, és más állami feladatot se láthasson el - tették hozzá.

A liberálisok arra is választ várnak a kormánytól, miért tagadták, hogy tudják, kik szerepelnek a listán, holott Vida Ildikó most elismerte, tájékoztatást adott a kormánynak kitiltásáról.