Az erős  eredményszezon és a legnagyobb technológiai cégek kedvező jelentései elhozták a várva várt pozitív fordulatot az idei első tőzsdei korrekciós hullámban. A múlt havi 5 százalékot meghaladó visszaesést követően talpra állt az ösztöndíjat százas index és egyre inkább közelíti március végi rekord szintjét.

Mostanra az irányadó S&P 500 index index kosarában szereplő cégek jóval több mint 80 százaléka közzétette adatait. Ezek szerint a negyedévben átlagosan 7,8 százalékkal tudták növelni profitjukat, ez jóval meghaladja az áprilisi elején az elemzők által az LSE IBES szerint várt 5,1 százalékos értéket.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

Vannak azért, akik aggódnak, hogy ez az emelkedés elakadhat, ha nem lesz bizonyíték az infláció újbóli csökkenésére. Igaz, Jerome Powell Fed-elnöke nyugtatni igyekezett, mondván, nem fognak egyhamar kamatot emelni, azonban már az is elég baj, ha az erős infláció nem csökkentik azt. Pont emiatt a héten talán a legfontosabb eseménye lehet tőzsdei szempontból a szerdán érkező áprilisi amerikai inflációs adat. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint ez 0,3 havi drágulást mutathat majd.

A fogyasztói maginfláció kulcsfontosságú lesz. Három egymást követő 0,4 százalékos havi adat után kétségbeesetten várjuk, hogy áprilisban alacsonyabb számot lássunk. Ha nem, akkor a kamatcsökkentés esélye ismét meredeken csökken. Ideális esetben 0,2 százalékos vagy annál alacsonyabb értéket kéne látni ahhoz, hogy a Fed bízzon abban, az infláció az évi 2 százalékos szint felé halad. Kétlem, hogy ez egyelőre megtörténik. Előrejelzésünk szerint a maginfláció 0,3 százalék, míg a fogyasztói árindex a magasabb energiaköltségek miatt 0,4 százalék is lehet – vélekedtek az ING Research szakértői.

Az elmúlt években az inflációs jelentések megelőzték a piaci fordulópontokat, amióta a Fed a 2022-ben elért négy évtizedes csúcsáról kamatemeléseivel elkezdte lenyomni a pénzromlás ütemét. Legutóbb az április 10-i, vártnál erősebb inflációt mutató adatot követően nagyjából kéthetes részvényáresést hozott, miközben felerősödtek a Fed esetleges kamatemelésével kapcsolatos félelmek. Erről bővebben itt írtunk.

Pedig a vállalatok meghálálták a tőzsde bizalmát. A piacot a hátukon cipelő „Csodálatos Hetek” a legnagyobb kapitalizációjú technológiai cég legtöbbje általában erős jelentést tett közzé. Az Alphabet bejelentette első osztalékát, az Apple nyeresége a vártnál kevésbé csökkent és egy 110 milliárd dolláros, amerikai cégek körében rekordnak számító részvény-visszavásárlási tervet jelentett be. Tajinder Dhillon, az LSEG vezető elemzője szerint a „Csodálatos Hetek” összesített profitja negyedéves szinten 49,4 százalékos ugrást is mutathat. Hogy ez igaz-e, azzal még meg kell várni az Nvidia május 22-i jelentését. 

A jó számok magukkal hozták a felminősítéseket is. A DataTrek Research adatai szerint az elmúlt 30 napban a hat legnagyobb cég idei nyereségére vonatkozó becslések átlagosan 2,1 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor az S&P 500 esetében a 2024-es nyereségre vonatkozó becslések mindössze 0,1 százalékkal nőttek. Ugyanakkor elképzelhető, hogy még csak most jön a felminősítések zöme, a Bloomberg Intelligence adatai szerint ugyanis az úgynevezett „pozitív revízió momentum” (a saját várt nyereségüket felfelé módosító cégek aránya az azt csökkentőkéhez képest) utoljára szeptemberen látott magasságba ugrott.

A piac eközben viszont elég durván büntette azokat a cégeket, amelyek eredményei elmaradtak a várakozásoktól. Ezek a részvényei ebben a negyedévben 3,2 százalékkal teljesítették alul a piacot, szemben az előző negyedévi 1,2százalékkal a Société Général adatai szerint. Ez intő jel arra, hogy a magas árak a tőzsdén csak addig tarthatók, amíg az eredmények is igazolják azokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!