Bár a vártnál sokkal erősebben indult az amerikai nagyvállalatok gyorsjelentési szezonja, a héten már–már tragédiába csaptak át az események sok cégnél. A nagyok többsége (Microsoft, Apple, Amazon) megugrotta az elemzők várakozásait, azonban azokat a kisebb növekedési vállalatokat nagyon megbüntette a piac, amelyek nem tudtak jelentősen jobb számokat produkálni a vártnál.

Előre beárazták a növekedést

A tőzsdén a részvények árazásánál a spekulánsok és befektetők a vállalatok jövőbeli teljesítményét igyekeznek figyelembe venni. A mesterséges intelligencia fejlesztéséhez kapcsolódó hírek hatására az első negyedévben hatalmas tőzsdei rali indult, a gigászi várakozások miatt az egekbe szökött a technológiai vállalatok értékelése.

Az S&P 500 részvényindex az év első három hónapjában több, mint 10 százalékot javított és március végén új történelmi csúcson járt. Az elemzők már ekkor figyelmeztettek egy várható korrekcióra, sokak szerint túl magas értékeltségen kereskedtek a növekedési vállalatok papírjaival.

A feketeleves pedig a gyorsjelentési szezonnal érkezett meg sok cég befektetőinek számára. Nem csak azok a részvények könyvelhettek el brutális árfolyam zuhanást, amik nem tudták hozni az előre beárazott hatalmas növekedést, hanem már azokat is durván büntette a piac, akik az erős első negyedévük után nem tudtak emelni a 2024–es évre vonatkozó kilátásaikon.

Röpködtek a mínuszok

A mesterséges intelligencia felhasználásban élen járó adatelemző szoftverekkel foglalkozó cég, a Palantir Technologies jelentése nyitotta a hetet (közleményüket itt elemeztük), részvényeik árfolyama közzétett pénzügyi adatokat követően 10 százalékot esett.

Az Uber szintén hatalmas csalódást okozott. A fuvarbérlési szolgáltatásokat kínáló cég erős negyedévre számított, ehhez képest azonban 654 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ráadásul a következő három prognosztizált pénzügyi adatok is alaposan elmaradtak a Wall Street szakértőinek várakozásaitól. Az eredmények hatására az Uber részvényei 9 százalékot estek, a befektetők azonban még nem kezdtek el pánikolni, a papírok ugyanis még ezzel a zuhanással együtt is 16 százalék pluszt hoztak össze idén.

Az Airbnb ugyan a vártnál erősebb negyedévet zárt (2,14 milliárd dolláros bevételen részvényenkénti 43 centes nyereséget könyvelhettek el), a gyengébb előrejelzésük miatt 9 százalékot esett a részvényeik árfolyama.

A félvezetőket gyártó Arm Holdings is megizzasztotta a részvényeseit. Hiába jelentettek a vártnál erősebb számokat (928 millió dollár árbevételen részvényenként 36 cent nyereség), a jó évkezdés ellenére nem emeltek a teljes évre vonatkozó kilátásaikon. A kereskedőket ez annyira eltántorította az Arm papírjaitól, hogy rövid idő alatt 10 százalékot esett az árfolyamuk.

A hét vesztese a Shopify

Az online kereskedelmi vállalat részvényei 17 százalékot zuhantak a gyorsjelentésüket követően. A cég 1,86 milliárd dolláros árbevételen részvényenként 20 cent nyereséget ért el, ami bár javulást jelentett éve alapon, azonban az előző negyedévhez képest a vállalat több pénzügyi mutatója is majdnem 20 százalékos visszaesést hozott. A Shopify részvényeit így idei negatív csúcson, jelenleg 62 dolláros szinten jegyzik.

Szintén nagyot zuhant a növényi alapú húspótlókat gyártó Beyond Meat papírjainak értéke. A cég bevételei éves alapon 18 százalékkal estek vissza és összesen 54,4 millió dollár veszteséggel zárta az elmúlt három hónapot. A részvények idén 14 százalék mínuszban vannak, az elmúlt öt évben pedig értékük 90 százalékát vesztették el.

Továbbra is veszteséges a Roblox. A videojáték fejlesztő 324 millió dolláros veszteséget jelentett, aminek köszönhetően 22 százalékot esett a részvényeik árfolyama. A jelenlegi 30 dolláros szint az idei év negatív csúcsa, míg 2021–es tőzsdére lépésük óta 56 százalék mínuszban vannak a részvények.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!