„Tárgyalásokat folytatunk egy 5 milliárd dolláros betét elhelyezéséről a (török) központi banknál” – közölték a szaúdiak a Reuters kérdésére, hogy igazak a hírek egy esetleges letétszámla nyitásáról.

A török központi bank nem kívánta kommentálni a kérdést. De a hírügynökségnek egy, az ügyet ismerő török tisztviselő azt mondta, hogy a tárgyalások a végső szakaszban vannak Szaúd-Arábiával egy swap- vagy betétmegállapodásról. Mindez jól jön Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Törökország számára: az állam gazdaságát súlyosan megterhelte a líra zuhanása és a 85 százalék fölé emelkedő infláció, és egy swap- vagy betéti megállapodás fellendíthetné a jegybank csökkenő devizatartalékait.

Elemzők szerint ez Recep Tayyip Erdogannak is segíthetne a 2023 júniusáig esedékes választások előtt támogatottságának növelésében. Maga az elnök az egyik kiváltója a török valutaleértékelődésnek, mert még a koronavírus-járvány alatt kamatvágásra kényszerítette a jegybankot. Viszont a piacok az infláció miatt ezt a döntést katasztrófának árazták.

A török központi banknak több partnerével is vannak swapügyletei helyi valutában, összesen 28 milliárd dollár értékben. Kínával 6 milliárd dollárról, Katarral 15 milliárd dollárról, az Egyesült Arab Emírségekkel pedig mintegy 5 milliárd dollárról írt alá megállapodást.

Az országok központi bankjai közötti tárgyalások azután vettek új lendületet, hogy Ankara és Rijád közös erőfeszítéseket tett a két ország kapcsolatainak javítására, hogy helyrehozzák a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolása után válságba került viszonyt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!