Lehet járvány, háború, infláció, medvepiac, kamatemelés, a befektetők nagyon szeretik, ha a tőzsdei cégek osztalék mellett sajátrészvény-vásárlások formájában juttatnak vissza részükre szabad pénzforrásaikból.

A Bank of America alapkezelői felmérésében rendszeresen megkérdezi, a profi vagyonkezelők szerint a cégeknek inkább beruházásokra, mérlegük javítására, vagy sajátrészvény-vásárlásokra, illetve osztalékra kéne-e fordítani szabad forrásaikat. Ha romlanak a gazdasági kilátások, akkor rendszerint azok aránya emelkedik, akik a mérleghelyzet javítását látnák szívesebben. Ha pörög a gazdaság, akkor a beruházási kiadások növekedését tartja bölcs döntésnek a befektetési szakma.

Az elmúlt 10 évben viszont viszonylag konstans, nagyjából 15-25 százalék között ingadozik azon alapkezelők aránya, akik szerint egyszerűen ki kell a fölös pénzt osztani a részvényesek között. A cégek így is tesznek, s több tanulmány szerint is a 2009 óta tartó tőzsdei áremelkedésben, amely során az S&P 500-as részvényindex több, mint hétszeresére emelkedett, fontos szerepet játszottak a sajátrészvény-vásárlások.

Ebben vérhatóan idén sem kell csalódni. Bár tavaly minimálisan visszaesett az erre költött összeg, a Deutsche Bank elemzői szerint idén az amerikai cégek ismét 1 billió (ezermilliárd) dollár feletti összeget költenek el ilyen célra. Persze van is miből, az LSEG által összegyűjtött elemzői becslések szerint a tavalyi 3 százalékos emelkedés után idén 10 százalékkal nőhet az S&P 500-as indexben szereplő cégek átlagos részvényenkénti eredménye.

Eközben a Goldman Sachs elemzői szerint tavaly 15 százalékkal esett a sajátrészvény-vásárlások összesített értéke, s idén ez pattanhat fel 4 százalékkal. A tavalyi visszaesés logikus következménye volt annak, hogy 2022 elejétől kezdve a Fed masszívan, másfél év alatt összesen 525 bázisponttal megemelte az irányadó amerikai kamatot. Erről bővebben itt írtunk. A magasabb kamatok mellett a cégeknek nyilván jobban megérte drága hiteleik leépítése, mint a pénz részvényeseknek történő kiosztása.

-Az a tény, hogy most már egyértelmű, a nyereségek növekedésének mélypontja tavaly volt, a kamatok is csökkenni fognak, miközben javul a gazdasági hangulat mind arra engednek következtetni, hogy növekedni fog a sajátrészvény-vásárlások összege. Ez pedig támogatni fogja a részvények értékeltségét

 - mondta Ben Snider, a Goldman Sachs részvénystratégája a Reutersnek.


A részvény-visszavásárlások két oldalról tuják támogatni a részvénypiacot.

  • Egyrészt a közkézen lévő részvények számának csökkenése miatt növeli az egy részvényre jutó nyereséget,
  • másrészt tompíthatja a rosszabb piaci hangulatban a részvények áresését.

Előbbire egyébként szükség lehet, hiszen a várt eredményekkel számolva még mindig 20 körüli az S&P 500-as index átlagos árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa, ami meghaladja a historikus átlagot.

A Deutsche Bankhoz hasonló eredményre jutott az S&P Dow Jones Indices. Ők más módszertant használnak a sajátrészvény-vásárlásokra elköltött tőke összesítésére, e szerint a 2022-es rekord 923 milliárd után tavaly már csak 800 milliárd dollár értékben történtek ilyen tranzakciók, s ez emelkedhet idén 840 milliárd dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!