Rettenetesen optimisták a befektetők a Bank of America friss alapkezelői felmérése szerint, mégis úgy tűnik, hogy a nagy decemberi emelkedést követően némileg óvatosabbá váltak. A megkérdezett 256, összesen 669 milliárd dollár befektetésért felelős szakember ugyanis egy hónap alatt 4,5 százalékról 4,8 százalékra emelte a kezelt portfóliónkban a készpénz arányát. Ez elvileg jó jel kockázatos eszközök további teljesítménye szempontjából hiszen arra utal, hogy nőtt a partvonalon várakozó befektetésre váró tőke összege.

A többség változatlanul azt reméli, hogy az amerikai és a globális gazdaság nem fog idén visszaesni vagy ha mégis akkor ezt enyhén teszi. Olyan sokan bíznak ebben, amire az elmúlt háromnegyed évben nem volt példa. A megkérdezettek mindössze nettó 17 százaléka tart attól, hogy keményen öld be áll a gazdaság az elmúlt évek kamatemeléseinek következtében. Ha mégis beütne a recesszió akkor a többség szerint arra az idei második vagy harmadik negyedévben kerülhetne sor.

A nagy derűlátás természetesen vállalati szinten is jelentkezik. Egy inkább nő azok aránya, akik szerint a tőzsdei cégek a globálisan képesek lesznek a következő 12 hónap során profitjukat növelni. Persze még mindig a nyereségek visszaesésével számolok vannak többségben azonban arányuk tavaly 2022 februárja, a Fed kamatemelési ciklusának megindulása óta a legalacsonyabb.

A globális gazdaság egyik beteg emberének egyre inkább Kínát látják. Az ázsiai gazdaságtól bővülést várok aránya -1 százalékra zuhant vissza. Ez negatív rekordnak számít Kína Covid járvány utáni, 2022 novemberi újra nyitása óta. A kínai gazdaság problémáiról itt olvashat bővebben.

A Fed decemberi kamatdöntő ülését követő hangnemváltása után mostanra már mindenki elhinni látszik, hogy végre a kamatcsökkentések lesznek napirenden világszerte. A felmérés történetében még soha nem várták ennyien a megkérdezettek nettó kilencvenegy százaléka a rövidebb lejáratú kamatok csökkenését. A hosszabb lejáratok esetében azonban már decemberhez képest egy kissé alábbhagyott az optimizmus.

A monetáris politikai irányváltásról itt emlékeztünk meg bővebben.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a legfontosabb részvényárfolyamokat befolyásoló tényező idén, 52 százalék válaszolta azt, hogy a Fed és csak 3 százalék jelölte meg ennek a vállalati nyereségek alakulását. Ennél is többek, nettó 68 százalék szerint lesz a Fed a kötvényárfolyamok legnagyobb mozgatója az év hátralévő részében.

A piacokat fenyegető legnagyobb „tail risk”, azaz olyan esemény, amelynek bekövetkezési valószínűsége alacsony, ugyanakkor erőteljes negatív hatással jár a befektetők szerint jelenleg a globális geopolitikai helyzet romlása. Ezt 25 százalék látta így, míg 24 százalék szerint a globális gazdaság erőteljes lassulása lehet ilyen hatású. Decemberben még ez utóbbi tűnt a befektetők számára a leginkább fenyegető veszélynek.

A Fed hangnemének enyhülése egyértelműbben vonzóbbá tette az amerikai részvénypiacot. Az alapkezelők nettó 15 százaléka súlyozza felül jelenleg az amerikai részvényeket portfólióiban, ami 2021 vége óta nem látott arányt jelent. Eközben 3 százalékkal, 12 százalékra nőtt azok aránya, akik az előírt súlynál kisebb arányban tartanak az eurózóna tőzsdei cégeinek papírjaiból. Az európai tőzsdéket egyébként 2022 februárja óta, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta alulsúlyozzák az alapkezelők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!