Kína egyik legnagyobb építőipari cége felfüggesztette részvénykereskedését a hongkongi tőzsdén. A döntést megelőzően a börze hétfő reggeli kereskedésében az Evergrande árfolyama már csaknem 21 százalékos mínuszban állt, árfolyama 0,163 hongkongi dollárra (0,02 dollárra) zuhant.

A cég árfolyama azután kezdett esni, hogy a hongkongi legfelsőbb bíróság döntése értelmébe felszámolják a vállalatot annak hatalmasra duzzadt rendezetlen adóssága miatt.

A hitelezők beadványa alapján hozott döntés indoklása szerint az Evergrandénak nem sikerült meggyőznie a bírót arról, hogy működőképes terve van óriási adóssága szerkezetátalakítására.

Az Evergrande-papírok kereskedését már többször felfüggesztették: 2022 márciusától 2023 augusztusáig tartó csaknem másfél éves hosszabb időszakra, majd tavaly szeptemberben és októberben is szüneteltették a kereskedést.

Az Evergrande évekig tartó gyors növekedés és emellett jelentős hitelfelvétel után 2021-ben bejelentette, nem fizetett a hitelezőknek és az alvállalkozóknak. A csőd elkerülésére törekedve a cég elkezdte az eszközei értékesítését.

Az Evergrande – megkésve – tavaly július közepén két pénzügyi jelentést tett közzé, 2021-re és 2022-re.

Az ingatlanfejlesztő teljes adósságkötelezettsége 2022 végére éves szinten 5,5 százalékkal 2437 billió jüanra (mintegy 340 milliárd dollárra, 1 jüan=49,62 forint) csökkent.

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú, a GDP közel negyedét adó ingatlan- és építőipar ágazatban a 2020-ban bevezetett szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort. Az adósság refinanszírozásának nehézségei és a likviditásszűke miatt több ingatlanfejlesztő nem tudta befejezni megkezdett projektjeit. A pandémia keltette bizonytalanság és a kínai gazdaság lassulása miatt visszaesett a kereslet, a lakásárak csökkenése pedig súlyosbította az ingatlanfejlesztők gondját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!