Tegnap már csak egy hajszálion múlott, hogy a chipgyártó Nvidia tőzsdei kapitalizációja megelőzze a Google anyavállalatáét, az Alphabetét, s ezzel a harmadik legértékesebb céggé váljon a Wall Street-en. Az internetes kereskedelmi óriást, az Amazont azonban már sikerült maga mögé utasítania.

Az Nvidia részvények kedden 0,17 százalékot csúsztak vissza, ezzel számolva a társaság piaci kapitalizációja 1,78 billió (ezermilliárd) dollár. Az Amazon részvényei ugyanazon a napon 2,15   százalékkal estek, ami a cég értékét 1,75 billió dollárra teszi. Az Alphabet kurzusa 1,62 százalékkal csökkent, a Google anyavállalat piaci értéke így 1,81 billió dolláron jár.

Az Nvidia részvényei hatalmasat menetelnek amióta eluralkodó ott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos őrület a tőzsdén. A cég ugyanis a technológiai vállalatok körében eluralkodott versenyfutás egyik fő haszonélvezője. Azok ugyanis egy több termékekbe és szolgáltatásokba igyekeznek beépíteni a mesterséges intelligenciát. Ez viszont hatalmas keresletet generál az Nvidia grafikus processzorai iránt, amelyek hiánycikknek számítanak a piacon.


 

A Mizuho Bank elemzői ma reggel 625 dollárról 825 dollárra emelte az Nvidia részvényére vonatkozó célárfolyamukat. Az Nvidia H100-as csúcsprocesszorának átfutási ideje csökkent, de az általános kereslet messze meghaladja a kínálatot. Jelentős felértékelődési potenciál lehet még az MI miatt nem csak az Nvidia, de a Broadcom és az Advanced Micro Devices (AMD) részvényeiben is – idézi a Reuters a bank elemzőit. A részvény kedden 721,28 dolláron zárt.

Az Nvidia a legfejlettebb MI-chipek piacának mintegy 80 százalékát ellenőrzi. Ennek köszönhető, hogy részvényei a tavalyi háromszorozódás után idén is képesek voltak további 46 százalékot erősödni. Eközben a tech-szektoron belül a Microsoft és a Meta részvényeinek ára is rekord magasra emelkedett az MI-t övező őrületben.

Az Nvidia utoljára 2002-ben volt értékesebb az Amazonnál, akkor mindkét cég értéke 6 milliárd dollár alatt volt. 2004 közepére az Nvidia tőzsdei értéke 2 milliárd dollár alá zuhant, az Alphabet abban az évben vezette be részvényeit a tőzsdére 23 milliárd dolláros cégérték mellett.

Eközben az élbolyban is változást történt. A mesterséges intelligenciával kapcso9latos fejlesztésekben vezető szerepet betöltő Microsoft januárban megelőzte az Apple-t, és a világ legértékesebb vállalatává vált. Kapitalizációja jelenleg meghaladja a 3 billió dollárt. A világ harmadik legértékesebb cége az LSEG szerint a Saudi Aramco olajipari vállalat, 2 billió dolláros értékkel, azonban annak közkézhányada csak alig 10 százalékos, mivel több, mint 90 százaléka a szaúd-arábiai állam tulajdonában van. Ráadásul részvényeinek kevesebb, mint 2 százaléka szabadon kereskedhető.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!