A befektetők két éve nem voltak annyira bizakodók a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, mint most, s leszámoltak a recesszió lehetőségével, miközben meg vannak győződve a gazdaság rugalmasságáról – derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből.

Az összesen 568 milliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős szakemberek eközben a januári 4,8 százalékról 4,2 százalékra csökkentették a kezelt portfóliók  készpénzállományát és kétéves csúcsra növelték azokban a részvények súlyát.

A felmérés szerint 2022 áprilisa óta ez az első alkalom, hogy az alapkezelők körében többen vannak azok, akik szerint nem valószínű recesszió kialakulása 12 hónapos időtávon, mint akik ettől tartanak.

-Az erős gazdaságra és a recesszió elkerülhetőségébe vetett hit miatt 65 százalék azok aránya, akik szerint lassú földet éréssel hűl majd le az amerikai gazdaság, a kemény landolásban alig 11 százalék hisz - írták a Bank of America elemzői.


A befektetési bank elemzői által a felmérésből számolt hangulati indexe olyan magasságba emelkedett, amire több, mint 2 éve nem volt példa. Ez az index a kezelt vagyonon belül a készpénz arányát, a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásokat és a részvények portfóliókon belüli arányát kombinálja.

A profik szerint a jegybankok megnyerték az infláció elleni küzdelmet. Nettó 90 százalékuk szerint a következő 6 hónap során emiatt tovább fognak csökkenni a rövidebb futamidejű kamatok és 77 százalékuk szerint a pénzromlás üteme is mérséklődni fog. Ezt nem fogja várhatóan követni ilyen ütemben a hosszabb lejáratok hozama, így a döntő többség, nettó 85 százalék szerint meredekebbé válik majd a hozamgörbe, s ez elvileg szintén a recesszió veszélyének csökkenésre utalhat.

Ez korántsem jelenti azt, hogy a piacok teljesen megnyugodtak volna az inflációval kapcsolatban.

Jelenleg ugyanis annak ismételt megugrását tartják a legtöbben az úgynevezett legfontosabb "tail risk"-nek, azaz olyan tényezőnek, amelynek bekövetkezési valószínűsége ugyan alacsony, azonban széles körű negatív hatásokkal járhatna. Az ezzel kapcsolatos félelmeket egyébként a jegybankok is igyekeznek életben tartani. Erről itt írtunk bővebben.

A pénzromlás mögött februárra második helyre szorult a kockázati tényezők között a geopolitikai helyzet esetleges romlása, s egy rendszerszinten fontos óriáscsőd pedig a harmadikra.

A nagy optimizmusban a többség meg van győződve róla, hogy továbbra is az amerikai részvénypiac viszi majd a hátán a piacon. Az amerikai részvényeket jelenleg a megkérdezettek nettó 21 százaléka súlyozza felül, ez olyan magas arány, amire 2021 novembere óta nem volt példa.

Ráadásul 41 százalék úgy látja, hogy az emelkedést valószínűleg a nagy piaci kapitalizációjú növekedési részvények viszik majd a hátukon.

Ez pedig nem más, mint az úgynevezett „Magnificient 7”, azaz a csodálatos hetek csoportja, a Meta, az Amazon, az Alphabet (Google), a Microsoft, az Apple, az Nvidia és a Tesla részvényei. Nem véltlen az optimizmus, hiszen a múlt hétig a Tesla és az Apple kivételével mindegyik rávert eddig az S&P 500-as indexre és tavaly is a részvénypiac emelkedésének nagy része nekik volt köszönhető.

Persze ez a hit meg is mutatkozik a kezelt portfóliók összetételén is. A technológiai részvényeket a megkérdezettek nettó 36 százaléka súlyozza felül, ez a legmagasabb arány 2020 augusztusa óta. Emlékezetes, hogy akkor a koronavírus járványt követő lezárások miatt nőtt meg az érdeklődés a szektor részvényei iránt, amikor emberek tömegei kényszerültek home office-ba és távoktatásba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!