A magánbefektetők a befektetési szolgáltatásokkal is egyre inkább az interneten keresztül találkoznak. Ez sok előnnyel, de kockázatokkal is jár a befektetők számára. Megkönnyíti, meggyorsítja a pénzügyi piacokhoz, pénzügyi eszközökhöz és az ezekkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést, ugyanakkor az internet használata számos kockázatot is hordoz a befektetési szolgáltatások tekintetében.

Csábítás és kockázatok

Bizonyos szolgáltatók az interneten agresszív értékesítési és marketing technikákat vetnek be annak érdekében, hogy az ügyfeleket magukhoz csábítsák. Az ingyenes ajándékoknak, az induló összeg biztosításától a jutalékkedvezményen át a demo hozzáférésig nehéz ellenállni, emiatt a pénzügyi intézmények felügyeleti feladatait is ellátó MNB tevékenységén túl szükség van az ügyfelek nagyon tudatos viselkedésére is a veszélyek azonosítása és elkerülése érdekében - hívja fel a figyelmet az MNB.

Az online kereskedési platformokon (különösen a devizapárokat és különbözeti ügyleteket, CFD-ket kínáló online platformokon) magas kockázatú, akár több százszoros tőkeáttételű, komplex termékek is elérhetők. Emiatt nagyon fontos, hogy az ügyfelek csak olyan termékek, szolgáltatások igénybe vételében gondolkodjanak - függetlenül attól, hogy azt online módon veszik-e igénybe -, amelyek megfelelnek befektetési céljaiknak, amelyekkel kapcsolatban kellő ismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy megértsék a kapcsolódó kockázatokat, a befektetés hozam-kockázat összefüggéseit, valamint díjstruktúráját. A felügyelt intézményeket jogszabály kötelezi ezen információk megszerzésére és értékelésére, valamint arra, hogy kizárólag az ügyfeleknek megfelelő terméket, illetve szolgáltatást nyújtsák, ami szintén biztonságot jelent az ügyfelek számára.


Figyeljünk az engedélyre


Az ügyfeleknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az interneten elérhető szolgáltatók nem mindegyike végzi tevékenységét befektetési szolgáltatások nyújtására vonatkozó engedély birtokában.  Előfordulhat az is, hogy illegálisan működő társaságok nagyon kockázatos vagy akár nem is létező termékeket értékesítenek kihasználva a nem körültekintő ügyfeleket.

A magyar pénzügyi rendszer felügyeletét ellátó MNB minden figyelemfelhívó dokumentumában, valamint a televízióban, egyéb médiában hangsúlyozza, hogy a befektetők fordítsanak figyelmet arra, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező szolgáltatót vegyenek igénybe. Ezt azért fontos kiemelni, mert az európai, illetve magyar jogszabályok, és ezek működési, szervezeti, egyéb feltételekre vonatkozó előírásai kellően biztosítják a befektetők védelmét, de az ennek való megfelelést a felügyeleti hatóság kizárólag az engedéllyel rendelkező szolgáltatók esetében tudja megkövetelni. Ráadásul kizárólag a felügyelt intézmények esetében érvényesül a befektető-védelmi garancia-rendszer (BEVA). A befektetők számára egyszerű és gyors tájékoztatást nyújt az engedély nélkül és engedéllyel rendelkező szolgáltatók beazonosítására az MNB által üzemeltetett honlapon található "Figyelmeztetések" menüpont.

Ne bízzunk a robotokban

Az online platformok esetében különösen nagy elővigyázatosságot igényel az olyan szoftverek használata, amelyek automatikusan generálnak ügyleteket az ügyfelek nevében, hiszen ilyenkor a tranzakciók feletti kontroll kicsúszhat az ügyfelek kezéből. Körültekintőnek kell lennie az ügyfeleknek akkor is, amikor bank-, illetve hitelkártya adatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos felhatalmazásokat ad meg interneten keresztül a szolgáltatók részére.

A BÉT biztonságosabb


A Budapesti Értéktőzsde tevékenységét, a BÉT-en kereskedő, illetve a befektetési szolgáltatást nyújtó hazai társaságok működését a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. Az MNB folyamatos felügyelési tevékenysége biztosítja, hogy ezen intézmények mindenkor megfeleljenek a hatályos jogszabályi előírásokban, illetve belső szabályzataikban foglaltaknak.

A legrosszabb kimenetel esetén, vagyis abban az esetben, ha egy tevékenységi engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltató felszámolásra kerül, és nem tud eleget tenni ügyfelei jogos követelésének az elhelyezett értékpapír, illetve pénz tekintetében, a Befektetővédelmi Alap (BEVA) ügyfelenként és szolgáltatónként legfeljebb húszezer euróig nyújt kártalanítást. Fontos kiemelni, hogy a befektetővédelem kizárólag az engedéllyel rendelkező felügyelt intézményekre vonatkozik, és nem terjed ki az értékpapír árfolyamveszteségéből, illetve a kibocsátó fizetésképtelenségéből eredő károkra.

Ami túl szép, valószínűleg nem igaz

A befektetők mindig a lehető legjobb hozamot szeretnék elérni a megtakarításaik vonatkozásában. Tudomásul kell venni azonban, hogy gyorsan magas hozamot, különösen a jelenlegi piaci környezetben, amikor a világon szinte mindenütt alacsony kamatszint jellemző és a pénzügyi piacok mozgása is kiszámíthatatlan, nehéz elérni - figyelmeztet az MNB. Emiatt a túl szépnek tűnő ajánlatok esetében, különösen, ha azok reklámozása során a "biztonságos", "garantált" jelzők is megjelennek, indokolt, hogy az ügyfelek azonnal kételkedni kezdjenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!