A philadelphiai Federal Reserve Bank legfrissebb jelentése szerint a hitelkártya-tartozás minden szakasza (30, 60 és 90 nap késés) magasabbra ugrott a tavalyi harmadik negyedévben, és először lépte túl a járvány előtti szintet – írta meg a CNN.

A Fed-nek a fogyasztói hitelkártya- és jelzáloghitel-adatokat a nagy bankok negyedévente szolgáltatják. Így derült ki, hogy a hitelkártya-egyenlegek:

  • 3,19 százaléka késett 30 napot (az előző negyedévi 2,76 százalékhoz képest);
  • 2,21 százaléka késett több mint 60 napot (1,91 százalékról);
  • 1,52 százaléka 90 napos vagy annál hosszabb késésben volt (1,32 százalékról).

A harmadik negyedévben az emberek 33,18 százaléka fizette ki maradéktalanul az egyenlegét.

Ez a legalacsonyabb adat 2020 negyedik negyedéve óta. A jelentés szerint a késedelmi-ráták meghaladták a 2019 negyedik negyedévében tapasztaltakat, és közel állnak a 2012-ben mért adatsorok csúcspontjához.

A romlásra válaszul a bankok kisebb hitelkeretemelést hajtanak végre és gyakrabban csökkentették a hitelkereteket az elmúlt négy negyedévben

 – írta Gene Huang közgazdász és Anna Veksler vezető elemző.

 

 

 

Közben az is kiderült, hogy több mint 220 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak csak online vásárlásra az ünnepi szezonban. Az embereket hatalmas kedvezmények, valamint a Vásárlás most, fizessen később opciók is csábították. A november 1. és december 31. közötti kiadások 4,9 százalékos növekedést mutatnak az előző ünnepi vásárlási szezonhoz képest – és, hogy mire költöttek ennyi pénzt, azt itt megtudhatja >>>

A magas infláció és az erős fogyasztói kiadások közel három éve tartó szakasza hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztói adósságállomány – különösen a hitelkártya-egyenlegek – megnőttek.

A Fed adatai szerint novemberben a fennálló hitelállomány először lépte túl az 5 billió dolláros határt.

A növekvő késedelmek pont akkor emelkednek, amikor az adósság fájdalmasan drágul, a kamatlábak ugyanis két évtizede a legmagasabbak, ami a Fed monetáris politikai szigorítási kampányának közvetlen hatása.

Azok a hitelfelvevők, akik átlagosan 6000 dolláros hitelkártya-egyenleg mellett a minimális összeget fizetik, átlagosan 20,74 százalékos kamattal, több mint 17 évig adósodnak el, és végül 9000 dollár kamatot fizetnek.

Jellemzően gyakorlati dolgok – a meglepetés orvosi számla, a váratlan lakás- vagy autójavítás, valamint a napi kiadások – kényszerítik bele az embereket hitelkártya-tartozásba

– mondta Ted Rossman, a Bankrate vezető iparági elemzője a CNN Businessnek adott interjújában a hét elején. Ez gyakori volt az elmúlt néhány évben, amikor a magas infláció miatt a gáz és az élelmiszerek, és szinte minden más drágább – tette hozzá.

Nálunk is rég látott magasságokba emelkedett a lakosság lejárt hiteltartozása. 
Három éve nem tapasztalt összeggel, 155 milliárd forinttal tartoztak tavaly szeptember végén 90 napot meghaladóan a lakossági ügyfelek a bankoknak. Más kérdés, hogy a nem fizető hitelek aránya - jórészt a kamatstopnak köszönhetően - még így is alig haladja meg a másfél százalékot. Részleteket erről itt olvashat >>>