Mario Draghi szerint ahhoz, hogy hatékony legyen az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikája, folyamatosan egyeztetniük kell a piaci szereplőkkel és meg kell hallgatni a véleményüket. Az ECB elnöke kiemelte, hogy a friss adatok továbbra is arra utalnak, hogy az eurózóna gazdasági kilábalása visszafogott - írja a Portfolio.

Decemberi ülésünkön felülvizsgáljuk majd a monetáris politikánk eddigi eredményeit, illetve a rendelkezésre álló eszközöket - mondta az Európai Parlamentben Draghi. Hozzátette: folyamatosan figyelemmel kísérik a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kockázatokat is. Az esetleges kockázatok megelőzése érdekében minden eszközt készek vagyunk bevetni - tette hozzá.

A jegybankelnök hangsúlyozta a fentiek mellett, hogy érzékelik a negatív kockázatokat a növekedésben a globális környezet romlása és a nemzetközi kereskedelem lassulása miatt. Hozzátette, hogy az inflációs környezet csökkenésében elsősorban az olajárak esése, illetve az erős euró hatásai vannak benne.

EUR/USD órás
Kép: Alfatrader

A piaci várakozások most arról szólnak, hogy december elején az ECB kormányzótanácsa további tíz bázisponttal mínusz 0,3 százalékra vágja majd vissza a bankok betéti kamatát, illetve a jelenlegi havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programot is kiterjeszthetik 75 milliárdra. A hét elején ugyanakkor a Reuters olyan tervekről is beszámolt, hogy a döntéshozók próbálnak a várakozások elé menni, így akár 20 bázispontos betéti kamat-vágás is szóba kerülhet. A hírügynökség szerint a következő hetekben az eddiginél is keményebb kommentárok érkezhetnek a jegybank részéről, hogy felkészítsék a piacot a döntésre.

Draghi szavainak hatására ismét meredeken gyengülni kezdett az euró a dollárral szemben, átmenetileg 1,07 alá esett a keresztárfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!