A nagy intézményi befektetők mintegy harmada rendelkezik már olyan digitális befektetési eszközzel, mint például a Bitcoin - írja a Fidelity Investments felmérésére hivatkozva a Bloomberg. A 774 Egyesült Államokbeli, illetve európai intézmény megkérdezésével készített kutatásban 36 százalék válaszolta azt, hogy tart kriptodevizát, vagy annak valamilyen származékos termékét a befektetési portfóliójában. Az Egyesült Államokban a válaszadók (amelyek között nyugdíjalapok, családi vagyonkezelő cégek, befektetési tanácsadók és hagyományos hedge-fundok is voltak) 27 százalékának volt ilyen befektetése, egy éve ez az arány még csak 22 százalékos volt. Európában ez az arány elérte a 45 százalékot is.

A megkérdezettek mintegy negyede Bitcoint, vagy annak valamilyen származékos termékét tartotta, 11 százaléka Ethert. A Bitcoin árfolyama idén eddig 36 százalékkal emelkedett, egy olyan időszakban, amikor a Covid-19 járvány miatt a legtöbb befektetési eszköz teljesítménye mínuszos volt.

Tom Jessop, a Fidelity Digital Assets elnöke szerint a felmérés eredményei alapján Európa támogatóbbnak és alkalmazkodóbbnak tűnik. Ennek oka úgy véli az is lehet, hogy sok országban már negatívak a kamatszintek, s így az olyan eszközök, amelyek nem fizetnek hozamot vonzóbbakká váltak. Ilyen a Bitcoin is. A megnövekedett keresletre válaszul egyébként egyre több brókercég kezdett el kifejezetten intézményi befektetőknek szóló kriptodeviza kereskedési szolgáltatást nyújtani.

A felmérést tavaly november és idén március között végezték. Azóta már a kriptodevizák is túl vannak a saját mélyrepülésükön. A Bitcoin február közepén még 10600 dollár felett forgott a coindesk.com adatai szerint, márciusban mélypontját 3900 dollár alatt érte el.  Azóta azonban akárcsak az S&P 500-as részvényindex, hatalmasat emelkedett, s jelenleg a 9600-9900 dollár közötti tartományban folyik vele a kereskedés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!