Az S&P 500 dacolva a recessziós félelmekkel és az amerikai bankválsággal15,9 százalékkal emelkedett az első félévben. A Nasdaq Composit 31,7 százalékot száguldott, ami az elmúlt négy évtized legnagyobb első félévi emelkedése. Ráadásul most szezonálisan is erős időszak következik a tőzsdéken – írja összefoglaló elemzésében a Reuters

Az S&P 500 idáig nyolc egymást követő évben ért el pozitív hozamot júliusban, a Nasdaq 100 indexnek pedig 15 egymást követő júliusban sikerült a produkció.

S&P 500, Nasdaq Composite és Dow Jones Industrial az év eleje óta
S&P 500, Nasdaq Composite és Dow Jones Industrial az év eleje óta
Kép: Napi.hu, Stooq.com

Az év első felében rendkívül ellenálló volt a piac. Most arra a kérdésre kell választ kapnunk, hogy milyen lesz a gazdaság az év második felében – mondta Mona Mahajan, az Edward Jones brókercég igazgatója.

Több mutató szerint is egyre nő az optimizmus a részvényekkel kapcsolatban. Az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetségének (AAII) felmérése szerint a pozitív hangulat már négy egymást követő héten keresztül a történelmi átlag felett van, míg a befektetési bankok felmérései szerint a befektetők az utóbbi időben növelik a részvények iránti kitettségüket.

A Cboe Volatilitási Index, a VIX, amely a részvénypiac befektetők által vélt kockázatosságát méri, nemrég elérte a legalacsonyabb szintet 2020 eleje óta.

A július megmozgathatja a tőzsdét

Ugyanakkor júliusban számos olyan esemény jöhet, ami alaposan megmozgathatja a piacokat. Az első a pénteki amerikai foglalkoztatási jelentés. Ez komoly jelzés lehet arról, hogyan áll az amerikai gazdaság a Fed tavaly óta végrehajtott, összesen 500 bázispontos kamatemelése után az elmúlt évtizedek legagresszívabb szigorítási ciklusában.

A továbbra is masszív munkaerő piac azt jelezheti, hogy az amerikai gazdaság a Fed szigorítása ellenére is el tudja kerülni a súlyos recessziót.

Fontos lesz még a héten induló negyedéves vállalati jelentési szezon. A Refinitiv IBES szerint az S&P 500 vállalatai várhatóan összességében 5,7 százalékos eredménycsökkenésről számolhatnak be az előző év azonos időszakához képest.

A piacot persze elsősorban a hét technológiai és egyéb óriáscég eredményére fognak összpontosítani. Ezek közül nagyon fontos lesz az Apple, a Microsoft és az Nvidia eredménye, hiszen ezen részvények szerepe igen fontos volt a piac idei emelkedésében.

Figyelni kell majd a július 12-i amerikai inflációs adatot, ez ugyanis jelentősen befolyásolhatja a Fed július 26-i kamatdöntését. Az amerikai jegybank júniusban változatlanul tartotta a kamatlábakat, és jelezte, hogy idén még két emelés várható, ezek közül érkezhet az első a hó végén.

Széllel szemben menetel a piac

Bár a részvénypiac eddig nyugodtan vette tudomásul a Fed tisztviselők szigorodó hangnemét, azonban ez megváltozhat, ha a kötvényhozamok tovább emelkednek. Az irányadó hozamok nemrégiben háromhavi csúcsot értek el, a tízéves amerikai államkötvény hozama legutóbb 3,8 százalék körül volt, ami jóval több mint kétszerese a 2021 végi értéknek.

Eljön majd az a pont, amikor ennek a kamatmozgásnak következményei lesznek a tőzsdéken is

– mondta Matt Maley, a Miller Tabak vezető piaci stratégája. A profi befektetők is kezdenek ettől tartani, a Deutsche Bank felmérése szerint ügyfelei háromnegyede úgy véli, hogy az S&P 500-as index következő 10 százalékos elmozdulása csökkenés lefelé lesz. Márciusban még csak 24 százalék volt ez az arány.

 A részvénypiac nem árazta be eléggé egy esetlegesen kialakuló recesszió esélyét. A piac a gazdaság közel tökéletes puha landolását árazza. Ezért a részvények helyett a jó minőségű kötvényekben látunk jobb kockázat-hozam arányt – írják a UBS Global Wealth Management elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!