Elon Musk cége február 3-án bocsátott alacsony Föld körüli pályára összesen 49 darab műholdat, de most várhatóan 80 százalékuk elég a légkörben, ahelyett, hogy elérné a tervezett pályát. Minderről egy a Napból indult nagyobb koronakilökődés okozta geomágneses vihar tehet: a vihar sebessége és erőssége olyan "légköri ellenállást" eredményezett, amely akár 50 százalékkal nagyobb volt, mint a korábbi indítások során, közölték.

"Sajnos a csütörtökön felbocsátott műholdakra jelentős hatással volt a pénteki geomágneses vihar" - áll a SpaceX közleményében. "Ezek a viharok a légkör felmelegedését és a légköri sűrűség növekedését okozzák az alacsony telepítési magasságainkban" - magyarázta a vállalat a Guardian szerint.

Bár a műholdaknak azt a parancsot adták, hogy "széleken (mint egy papírlap)" repülve "fedezékbe vonuljanak a vihar elől", nem sikerült végrehajtaniuk a kívánt pályára álláshoz szükséges manővert.

"A műholdak közül akár 40 is újra belép vagy már újra belépett a Föld légkörébe" - közölte a cég. "A deorbitáló műholdak nem jelentenek ütközésveszélyt más műholdakkal" - tették hozzá. A Starlink műholdakat úgy tervezték, hogy a Föld légkörébe való visszatéréskor szétesnek, ami azt jelenti, hogy nem keletkezik orbitális törmelék, és nem csapódnak a földbe műholdrészek.

A SpaceX már 2000 ilyen műholdat bocsátott fel, és az amerikai hatóságoktól engedélyt kapott összesen 12 000 műhold felküldésére. Csillagászokat ez sok szempontból zavarja: az áthaladó szatellitek zavarják a távcsövek megfigyelését, még az ENSZ-hez is fordultak Elon Musk cégével szemben. 

Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség vezetője decemberben azt mondta, hogy Musk "alkotja a szabályokat" az űrben, és összehangolt fellépésre szólította fel az Európai Uniót annak biztosítása érdekében, hogy a SpaceX műholdas internetrendszere ne akadályozza más országokat saját műholdjaik felbocsátásában.

Ugyanebben a hónapban Kína azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy figyelmen kívül hagyja a nemzetközi szerződéses kötelezettségeket, miután két "közeli találkozás" során a kínai űrállomásnak manővereznie kellett, hogy elkerülje a Starlink műholdakkal való ütközést.

A SpaceX 2019 óta bocsátja fel tömegesen a Starlink műholdakat, egyszerre akár hatvanat is feljuttatnak. A legutóbbi szállítmány 1800 már működő műholdhoz csatlakozott volna. Ez volt 2022 harmadik Starlink-fellövése. Elon Musk cégének célja, hogy a világ minden pontján internetes szolgáltatást nyújtson az űrből, amihez egy nap 42 ezer műholdból álló eszközegyüttes adja majd a jelet - írja hátterében az Index.

A Starlink egyelőre masszívan veszteséges: Musk tavalyi becslése szerint 30 milliárd dollárba fog kerülni, hogy életképessé tegye az űrinternet cégét.