A több mint 30 országbsan jelenlévő norvég Equinor az első olyan nemzetközi olaj-, és gázipari vállalat, amely teljes egészében elhagyja Oroszországot. Az energiacég rendezett kivonulásáról a BBC számolt be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség küldöttségének Zaporizzsjába történt megérkezéséről szóló hír kapcsán.

Az Equinor nem lebecsülendő szereplője a szektornak, hiszen Norvégia olaj-, és gáztermelésének mintegy 70 százalékáért felelős. Márpedig a norvég gazdaság nem csak most, az orosz-ukrán háború alatt gazdagodott éppen e szektor termékeinek eladásának köszönhetően. Az Equinor márpedig ma azt jelentette, hogy befejezte az Oroszországból való kivonulását – amit a februárban, Ukrajna elleni orosz katonai invázió nyomán megígért.

A BBC emlékeztet arra, hogy e hét elején az Exxon Mobil közölte hivatalosan az orosz illetékeseket arról, hogy bepereli a kormányt, ha Moszkva nem engedi kilépni a céget egy jelentős olaj- és gázprojektből.
A Shell és a BP melyek korábban szintén bejelentették már a távozásukat (a hollandok ezt március végén,  a britek egy sokkal hosszabb folyamat végére jutottak el idáig), egyelőre nem fejezték be a kivonulást.