Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács hétfőn jóváhagyta az Európai Bizottság által javasolt makroszintű pénzügyi támogatást Ukrajna részére. A brüsszeli testület közlése szerint a hitelek formájában nyújtott segély az ukrajnai gazdasági stabilitást hivatott előmozdítani, továbbá gyors támogatást nyújt a jelenlegi válsághelyzetben, és erősíteni kívánja az ország ellenálló képességét.

Január 24-én Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozott először a támogatásról. A Tanács az Európai Parlament jóváhagyását követően fogadta el, mindössze 21 nappal azután, hogy az uniós végrehajtó testület előterjesztette javaslatát. "

Az EU azért gyorsította fel az Ukrajnának nyújtandó gazdasági támogatás elfogadását, mert a jelenlegi geopolitikai feszültségek károsan hatnak Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitására. A tartós biztonsági fenyegetések máris jelentős tőkekiáramlást eredményeztek. Ukrajna a fokozott geopolitikai bizonytalanság és annak az ország gazdasági helyzetére gyakorolt hatása miatt elveszítheti a nemzetközi tőkepiacokhoz való hozzáférést" -áll a sajtóközleményben.

A sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatás 12 hónapra vonatkozik, amelynek során az EU kétszer 600 millió eurót folyósít Ukrajnának. A makroszintű pénzügyi támogatások pénzeszközei alacsony kamatozású, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak rendelkezésre, az EU és Ukrajna között létrejött egyetértési megállapodásban lefektetett konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függően.

Az EU-Ukrajna társulási megállapodás 2017-es hatályba lépése óta az EU folyamatosan támogatja a kelet-európai ország strukturális reformjának programját, amely a korrupció elleni küzdelemre, a független igazságszolgáltatási rendszer kiépítésére, a jogállamiságra és a jobb üzleti környezet megteremtésére összpontosít.

Egyéb eszközök mellett az EU 2014 és 2021 között öt egymást követő makroszintű pénzügyi támogatási művelet keretében segítette Ukrajnát, összesen 5 milliárd euró összegű hitellel.