A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet az Ukrajna elleni orosz invázióra reagálva 2023 végéig 3 milliárd euró értékű külön befektetési programra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára.

Az EBRD eddig 1,7 milliárd eurót helyezett ki az ukrán gazdaságba, és további 200 millió euró finanszírozást mozgósított partnerbankok bevonásával.

Ehhez kivételes mértékű támogatást nyújtottak az EBRD részvényesei és az adományozók, akik osztoznak az EBRD által vállalt befektetési kockázatban – jelezte a londoni pénzintézet honlapján.

Sürgősségi támogatások két vállalatnak

A folyósításokat elsősorban az alapvető fontosságú infrastrukturális létesítmények működtetésére, az energia- és élelmiszerellátási biztonság fenntartására, a kereskedelem és a magánszektor megsegítését szolgáló beruházásokra lehet felhasználni.

Az Ukrajnának eddig felhajtott és folyósított finanszírozások meghaladják az EBRD éves üzleti forgalmának tíz százalékát.

A bank a finanszírozási program fő elemei között kiemelt helyen említi az ukrán vasúttársaságnak, illetve az Ukrenergo energiaszolgáltató vállalatnak nyújtott, egyenként 150 millió euró értékű sürgősségi likviditáspótló folyósítást.

Az Ukrenergo e juttatáson felül további 370 millió euró finanszírozási csomagot – 300 millió euró EBRD-hitelt és 70 millió euró adományt – kapott a civil infrastruktúra elleni orosz támadások okozta károk sürgősségi javítási munkálataira. A 70 millió eurót a holland kormány adta hozzá az EBRD-támogatáshoz.

A bank történetének legmagasabb finanszírozása

Az EBRD a Naftohaz ukrán gázipari vállalatnak is összeállított egy csaknem 500 millió eurós finanszírozási csomagot az orosz invázió okozta földgázellátási kiesés pótlására. Ebből 300 millió eurót az EBRD saját forrásból nyújt részleges amerikai, kanadai, német és francia kockázatmegosztással, 190 millió eurót Norvégia ad.

Kereskedelemfinanszírozásra az EBRD tavaly 459 millió eurót folyósított Ukrajnának. Az EBRD 2022-ben 431 egyedi programhoz 13,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó 38 gazdaságnak.

Ez az eddigi legmagasabb éves finanszírozási érték a bank több mint három évtizedes történetében.

Az EBRD egy évvel korábban 413 programra 10,4 milliárd euró finanszírozást folyósított működési régiójának egészében.