Sri Lanka gazdasága hónapok óta nagyon nehéz helyzetben van, azonban mivel az egy hónapja hivatalban lévő miniszterelnök állítását nem támasztotta alá új fejleménnyel, kritikusai azt gondolják, hogy csupán azt akarta hangsúlyozni, milyen nehéz örökséget kapott a hivatalával.

Wickremesinghe szerint Srí Lanka képtelen importált üzemanyagot vásárolni, még készpénzért sem, mivel a kőolajipari vállalatnak súlyos adósságai vannak.

Jelenleg a Ceylon Petroleum Corporation 700 millió dollár adóssággal rendelkezik" - mondta a tárcavezető. "Ennek következtében a világon egyetlen ország vagy szervezet sem hajlandó üzemanyagot szállítani nekünk. Még attól is vonakodnak, hogy készpénzért adjanak üzemanyagot".

Wickremesinghe azután lépett hivatalba, hogy az ország gazdasági válsága miatt napokig tartó erőszakos tüntetések lemondásra kényszerítették elődjét. Szerdai nyilatkozataiban az előző kormányt hibáztatta, amiért nem cselekedett időben, amikor Srí Lanka devizatartalékai egyre apadtak. A devizaválság miatt az import visszaszorult, ami súlyos élelmiszer-, üzemanyag-, áram- és egyéb alapvető szükségleti cikkek, például gyógyszerek hiányát okozta.

Eddig Srí Lanka a szomszédos Indiától kapott 4 milliárd dolláros hitelkerettel támogatottan vergődött. Wickremesinghe szerint azonban India nem sokáig lesz képes a felszínen tartani Srí Lankát - olvasható a portálon. Az ország a Világbanktól is kapott 300-600 millió dolláros felajánlást gyógyszerek és más alapvető cikkek vásárlására.

Srí Lanka már bejelentette, hogy felfüggeszti az idén esedékes 7 milliárd dollárnyi külföldi adósság törlesztését, amíg a Nemzetközi Valutaalappal a mentőcsomagról folytatott tárgyalások eredményére vár. Évente átlagosan 5 milliárd dollárt kell fizetnie 2026-ig.