A tavasszal becsült 2,2 százalékról 4,8 százalékra módosította kedden közölt jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését - írja a Maszol. A Valutaalap ugyanakkor jövőre a tavasszal előrejelzett 3,4 százalék helyett a bruttó hazai termék mérsékeltebb, 3,1 százalékos növekedésére számít. Magyarországnak az idei évre öt százalék feletti, 2023-viszont két százalék alatti GDP-bővülést jósol a szervezet.

Az IMF új adatai optimistábbak a Világbank előrejelzésénél. Utóbbi pénzintézet október elején úgy becsülte, hogy a román gazdaság idén 4,6 százalékkal bővül. A jövő évre vonatkozóan azonban a Világbank derűlátóbb az IMF-nel, és 3,2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál.

A legkedvezőbb az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank korábbi előrejelzése, amely szerint a román gazdaság idén 5,4 százalékkal nő.

Nagy változtatások

Az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság legutóbbi, júliusi előrejelzése 3,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre erre az évre, míg a költségvetési tervezet 4,6 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol.

Keddi jelentésében az IMF a korábban becsült 9,3 százalékról 13,3 százalékosra módosította az idei, és 4 százalékról 11 százalékra a jövő évi éves romániai inflációra vonatkozó előrejelzését, ami hasonló a magyarországi várakozásához. A nemzetközi pénzintézet szerint 2022 végén 14,7 százalékos, 2023 végén pedig 7,7 százalékos lesz az infláció.