Az orosz elnök "aggasztónak" nevezte az Ukrajna legnagyobb, az orosz hadsereg által március óta megszállt atomerőművénél kialakult helyzetet - írja az MTI tudósítója. Putyin október 5-én elrendelte az erőmű létesítményeinek orosz szövetségi tulajdonba vételét. Az erőmű térségében gyakori a tűzharc, amelyért mindkét fél a másikat teszi felelőssé.

Putyin a Grossival folytatott megbeszélés kamerák előtt folytatott részében arról is beszélt, hogy a nukleáris tevékenységet túlzottan átpolitizálták, amit veszélyesnek minősített. "Számítunk az önök erőfeszítéseire, hogy a retorikát lecsillapítsuk, és tevékenységünknek és együttműködésünknek ezt a területét normalizáljuk, a világ színpadán zajló zavaros és bonyolult folyamatok ellenére" - mondta Putyin a NAÜ főigazgatójának.

 

Peszkov ma is az USA-ra mutogat

Az amerikai légvédelmi rendszerek Ukrajnába szállítása csak hosszabbá és fájdalmasabbá teszi a konfliktust az ukrán fél számára, de nem változtatja meg az orosz célokat és a végeredményt sem - véli Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország figyelemmel fogja kísérni az Ukrajnába irányuló további nyugati fegyverszállításokat, amelyek azt jelzik, hogy a konfrontáció folytatódni fog. Peszkov szerint az Egyesült Államok de facto "alaposan benne van" már a konfliktusban, amelyet el kíván nyújtani.

Peszkov szerint a Kreml nem foglalt állást azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy zárják le a határt a katonai nyilvántartásban szereplő állampolgárok előtt, mint ahogy azzal kapcsolatban sem, hogy minősítsék külföldi ügynöknek mindazokat, akik a részleges mozgósítás meghirdetése után elhagyták az Oroszországot.

 

 

 

 

Putyin: Moszkva az energiapiacok stabilitására törekszik

Oroszország döntései a globális energiapiacok stabilitásának megteremtését célozzák - jelentette ki Vlagyimir Putyin, amikor kedden fogadta Mohammed bin Zajed Al Nahjant, az Egyesült Arab Emírségek elnökét - írja az MTI. Oroszország döntései nem arra irányulnak, hogy "bárkinek is problémát okozzanak" - mondta Putyin, aki egy éve ide-oda tekergeti az Európába irányuló gázvezetékek csapjait.

"Intézkedéseink célja a globális energiapiacok stabilitásának megteremtése." Oroszország annak érdekében cselekszik, hogy a világpiaci beszállítók "nyugodtak és magabiztosak" legyenek - mondta Putyin.

Putyin szerint hazája és az emírségek közötti fél évszázados, folyamatosan fejlődő kapcsolat fontos tényező a közel-keleti térség és a világ stabilitásának fenntartásában. 

Az OPEC+ együttműködés részvevői - köztük Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek - szeptember elején abban állapodtak meg, hogy visszatérnek az olajkitermelés augusztusi paramétereihez. Októberben úgy döntöttek, hogy napi 100 ezer hordóval csökkentik a kitermelést, hogy felnyomják az árakat, és kiváltva az Egyesült Államok bírálatát.