Az utóbbi hetek diplomáciai egyeztetései egyre mindennaposabbak a november óta éleződő ukrán konfliktus kapcsán. Múlthéten a Emmanuel Macron francia elnök tért vissza Moszkvából üres kézzel, kedden a német kancellár látogatja meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Az ukrán határvidéken több mint 100 ezer katonát felvonultató Oroszország napi szinten közli, hogy nincs szándékában megszállni Ukrajnát, a hadgyakorlatok mégis folyamatosan zajlanak, és az amerikai kormányhivatal értesülései szerint bármelyik pillanatban elindíthatják támadásuk.

Joe Biden amerikai elnök pénteki figyelmeztetése után, melyben Ukrajna elhagyását kérte polgáraitól, szombaton beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A közlemény szerint az Egyesült Államok és szövetségesei készek minden eshetőségre, de továbbra is diplomáciai úton szeretnék rendezni a krízist. Az eredményekről vasárnap tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, ám a Kreml kifelé kommunikált válasza nem kecsegtet túl sok jóval.

Dimitrij Peskov szóvivő szerint jó hogy rendszeresen egyeztet a két államfő, mert ez jóval több mint az a nullával egyenlő párbeszéd, ami az utóbbi évekre volt jellemző. Ettől függetlenül sajnos csak negatívumokról tud beszámolni Peskov, amikor a kétoldalú egyeztetésekről beszél. A kapcsolatok "nagyon-nagyon mély ponton vannak. Konkrétan a padlón." fogalmazott az orosz hírügynökségnek.

Közben egyre komolyabb gyakorlatokat folytat az orosz haderő ami több oldalról fogja közre Ukrajnát. Hétfőn vadászgépes járőr gyakorlatot tartottak a fehéroroszokkal, Ukrajna északi határának közelében. Eközben a déli határon hadihajókat sorakoztat Oroszország, kaszpi flottájából egy szuperszónikus rakétákkal felfegyverzett különítményt küld a Fekete- és a Földközi-Tenger irányába. A már Fekete-Tengeren állomásozó hajóik közül több mint 30 hadgyakorlatozik jelenleg a 2014-ben oroszok által annektált Krím-félsziget körül. Az ukrán közmédia tudósítása szerint csak a félszigeten 32 000 katona állomásozik folyamatosan.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap megerősítette a figyelmeztetést, miszerint az oroszok bármelyik pillanatban támadhatnak. A vélhető bombatámadások előtt, feltehetően egy hamis-zászlós akció ürügyén indulnának meg a hadműveletek, ürügyet biztosítva az orosz támadásra. Az év elején már buktatott le hasonló kísérletet az amerikai hírszerzés, és Sullivan elmondása szerint, továbbra is tájékoztatni kívánják a világot, hogy az oroszoknak ne legyen lehetősége ilyesmit végrehajtani. Ugyan a nyugati erők továbbra sem terveznek Ukrajna területén fegyveres konfliktusba keveredni, abban elkötelezettek, hogy a NATO területek "minden centiméterét" megvédik.