Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgóklub korábbi tulajdonosa és másik 20 oligarcha közösen pereli az Európai Uniót a rájuk kivetett szankciókat. Az ukrajnai háború kitörése után márciusban azért szankcionálták őket, mert állítólag hasznot húzott Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő szoros kapcsolataikból. Az oligarchák azonban tagadják ezt, valamint azt is vitatják, hogy bármi közük lenne a háborúhoz.

Nem ez az első eset, hogy oligarchák bíróság elé állítják az EU-t a szankciók miatt - és sokan már megnyerték jogi csatáikat a múltban. A bíróság például 2019-ben Viktor Janukovics volt ukrán elnök mellé állt, aki évekig barátkozott Oroszországgal – írja a Politico.

A hivatalos dokumentumok szerint a panaszokat az EU Törvényszékéhez, a blokk második legmagasabb szintű bíróságához nyújtották be.

Valószínűleg további ügyek követik majd a mostaniakat, mivel az EU több mint 1100 emberrel és több mint 80 vállalattal és szervezettel szemben döntött vagyonbefagyasztásról és beutazási tilalomról. Az eljárások valószínűleg hónapokig, ha nem évekig tartanak majd.

A szankciókkal büntetettek listája ráadásul folyamatosan bővül: a héten nagy nehézségek árán megállapodtak a hatodik uniós szankciós csomagról, amely az olajembargó mellett újabb több tucat orosz magánszemélyt büntet majd vagyonelkobzással. A listáról egy prominens szereplőt a magyar kormány kérésére levettek a listáról: Kirill pátriárkát lehúzták a listáról.