Az Európai Unió szankciókat vezetne be Alina Kabajeva, Vlagyimir Putyin nem hivatalos barátnője, egykori olimpiai bajnok tornász ellen, csakúgy mint a Kreml-szövetséges Kirill pátriárka ellen - írja cikkében a Guardian.

Az uniós javaslatban Kabajeva és Kirill is szerepel több tucat emberrel együtt, akiket beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás fenyegethet az EU-ban. Ezzel felkerülnének a már több mint ezer befolyásos orosz nevét tartalmazó szankciós listára. Az új neveket még jóvá kell hagynia az EU mind a 27 tagállamának.

A Bloomberg szerint a dokumentumban Kabajeva "Vlagyimir Putyin elnökkel szoros kapcsolatban álló" személyként szerepel. Kabajeva aranyérmet nyert a 2004-es olimpián ritmikus gimnasztikában. Hat évig parlamenti képviselő volt Putyin Egységes Oroszország pártjának színeiben, majd a Kreml-barát Nemzeti Médiacsoport élére került annak ellenére, hogy ezen a területen nem rendelkezett vezetői tapasztalattal. Korábban a Wall Street Journal írt arról, hogy Kabajevának legalább három gyereke született Putyintól (más forrás szerint négy), akik Svájcban (is) élnek.

Egy moszkvai újság 2008-ban azt állította, hogy Putyin titokban elvált feleségétől, Ljudmilától, és azt tervezte, hogy feleségül veszi a tornászt. A Kreml cáfolta a történetet, a hírt közlő lapot pedig megszüntették. Putyinék 2013-ban, 30 év házasság után jelentették be különválásukat.

Az USA, az EU és Nagy-Britannia már szankcionálta Putyin két felnőtt gyerekét, az elvált feleségétől született Marija Voroncovát és Katyerina Tyihonovát.

Peszkov családja is előkerül

Az EU tisztviselői Putyin sajtótitkárának, a Kreml-szóvivő Dmitrij Peszkovnak a családját is célba vették (Peszkovot korábban már szankciókkal sújtották). Peszkov felesége, az egykori jégtáncos Tatyjana Navka a házassága mellett azért is listára kerülne, mert résztulajdonosa több, Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigeten lévő ingatlannak. Peszkov 31 éves Nyikolaj nevű fia az EU szerint az apja pénzét használja, a 24 éves Elizavéta lánya pedig "jövedelmező pozíciókat szerzett és apja kapcsolatainak köszönhetően luxus életmódot folytat".

A listára várhatóan felkerül Marina Mordasova, Oroszország egyik leggazdagabb emberének, Alekszej Mordasovnak a felesége is, mert állítólag ő is részesül férje vagyonából. A már listára került oligarcha többségi részvényese a legnagyobb orosz acélipari vállalatnak, a Severstalnak, és ő "mentette meg" a Covid-járvány idején a TUI-t, Európa legnagyobb utazásszervező cégcsoportját.

Listán a bucsai és a mariupoli mészáros

Az EU több tucat katonatisztet is célkeresztbe vett, akiket a Kijev melletti Bucsában civilek meggyilkolásával és megkínzásával vádolnak. A lista élén Azatbek Omurbekov, a régiót megszálló 35. hadsereg 64. motoros lövészdandárjának a vezetője áll, aki a gyanú szerint közvetlenül felelős a gyilkosságokért, nemi erőszakért és kínzásokért.

Szintén szerepel a tervezetben Mihail Mizsincev vezérezredes neve, aki felelős Mariupolban a civilek által lakott célpontok bombázásáért. A kikötőváros ostromában több ezer ember halt meg.

Kirill megúszhatja

Az Európai Bizottság szankcionálná a Putyint támogató Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház fejét is, aki a születési nevén, Vlagyimir Gundajevként szerepel a javaslatban, amelyben azt írják róla, hogy ő "az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió egyik prominens támogatója", és kulcsszerepe volt Putyin Ukrajnával kapcsolatos retorikájának felerősítésében. A pátriárka napokkal az ukrajnai invázió megkezdése után egy prédikációban azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai orosz ajkúakat "fel kell szabadítani", és a háborút "vallási tisztító műveletnek" nevezte. (Kirill szankcionálását azonban Orbán Viktor miniszterelnök nem támogatja, legalábbis ezt mondta a péntek reggeli rádiós interjújában, így várhatóan nem lesz meg az uniós egység a vele szembeni fellépéshez.)

A pátriárka háború melletti kiállása összeütközéshez vezetett Ferenc pápával, aki a hét elején azt mondta Kirillnek, hogy "ne legyen Putyin ministránsfiúja" - emlékeztetett a Guardian.