Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei véglegesítették az Oroszország elleni legújabb szankciós listát csütörtök délután Brüsszelben.

Az Euronews információi szerint Magyarország nyomására Kirill moszkvai pátriárka neve lekerült a listáról. Brüsszeli diplomaták szerint Magyarország egyre inkább elszigetelődik az unióban ezzel a lépéssel. 

A portál forrásai szerint a tagállamok körében nagy a csalódottság a magyar álláspont miatt. A kormány képviselője ugyanis lényegében egy nappal az uniós csúcs lezárulta után jelentette be, hogy blokkolják a szankciók elfogadását, amíg azon Kirill neve szerepel. 

Az uniós csúcson hétfőn éjjel döntöttek arról, hogy kivezetik az orosz kőolajterméketet az uniós piacokról. Vagyis a magyar ellenkezés ezt a szankciós csomagot veszélyeztette.

Az Euronews brüsszeli forrásai szerint a többi 26 tagállam végül azért engedett Magyarországnak Kirill pátriárka ügyében, mert az egész csomag elfogadását fontosabbnak tartják, mint a feketelista bővítését.

Kirill pátrirkát az unió vezetői azért tették volna a szankciós listára, mert nyíltan támogatta Putyin háborúját Ukrajna ellen. A magyar kormány szerint viszont vallási vezetők ellen nem szabad szankciókat hozni.