Andrej Melnicsenko, aki a Szovjetunió 1991-es bukását követő években az orosz energiaiparban szerzett vagyont, március 8-án, 50. születésnapján lemondott a SUEK AO széntermelő és az EuroChem Group AG műtrágyacsoportban lévő részesedéseiről, így a cégek irányítása a feleségére, Alekszandra Melnicsenkóra szállt át. Az orosz oligarcha a vállalatokat egy Moszkvától és a svájci Zug városától Ciprusig és a Bermudákig terjedő trösztök és vállalatok láncolatán keresztül irányította. De pont időben is lépett: az uniós vagyonelkobzási szankciók egy nappal később élesedtek volna a személye ellen – derül ki a Reuters oknyomozásából. 

Melnicsenko felesége 2006 óta a második helyen állt férje mögött a két cég végső haszonélvezőinek listáján. Ez azt jelentette, hogy a férje halála esetén ő örökölhette volna a cégek tulajdonjogát, azonban a szankciók miatt előbb a nevére kerültek a nagyvállalatok. 

Amikor azonban februárban elkezdődött az ukrajnai háború, Melnicsenko aggódni kezdett amiatt, hogy az Európai Unió szankciós intézkedéseinek hatálya alá kerül - mondták az ügyet ismerő személyek a Reutersnek, így még a második körös büntetőcsomag élesítése előtte, március 8-án Melnicsenko értesítette a vagyonkezelőket arról, hogy nyugdíjba vonul. Ez a bizalmi vagyonkezelői nyilvántartásokban ugyanolyan láncolatot váltott ki, mint ami akkor történt volna, ha az üzletember meghalna, tehát felesége kvázi örököse lett a cégek mögötti üzleti láncolatban.

Melnicsenkót, aki két évtizeddel ezelőtt alapította a SUEK-et és az EuroChemet, a Forbes tavaly Oroszország nyolcadik leggazdagabb emberének rangsorolta 18 milliárd dollárra (közel 6 625 milliárd forintra) becsült vagyonával.

Az Európai Unió március 9-én a Kremlhez való állítólagos közelségére hivatkozva sújtotta szankciókkal az üzletembert. A szankciók - amelyek közé tartozik a vagyonának befagyasztása, az Európai Unióba való belépésének megtiltása és az uniós szervezetek számára történő pénzellátásának megtiltása - nem vonatkoznak a feleségére, sem a házaspár lányára és fiára. Nagy-Britannia március 15-én felvette a szankciós listájára az orosz származású, de fehéroroszországi születésű, ukrán anyától származó Melnicsenkót is. Svájc másnap szankciókat vezetett be ellene.

Az üzletember márciusban, az uniós szankciók bevezetése után a Reutersnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az ukrajnai háborút tragikusnak nevezte, és békére szólított fel. Melnicsenko szóvivője akkor azt mondta, hogy "nincs politikai kötődése" az oligarchának.

Melnicsenko, akinek lakóhelye a svájci Szent Moritz alpesi üdülővárosban volt bejegyezve, amíg nem sújtották a szankciók, egy, az ügyet ismerő személy szerint a Kilimandzsáró-hegy közelében lévő nyaralóhelyéről adta utasításait cégei tulajdonjogának megváltoztatására, ahol éppen születésnapját ünnepelte. A Flightradar24 járatkövető szolgáltatás szerint egy Boeing 737-es, amelynek törzsén a milliárdos "A" betűs aláírása díszelgett, március 5-én szállt le Tanzániában, Dubajból érkezve.

A svájci pénzügyi hatóságok több hetes vizsgálatot követően arra a következtetésre jutottak, hogy a két vállalat normális módon folytathatja működését, mivel Melnicsenko már nem vesz részt bennük. A SUEK és az EuroChem közölte, hogy a brit és a német pénzügyi szabályozó hatóságok hasonló következtetésekre jutottak. A felülvizsgálatok április végi lezárultával a SUEK és az EuroChem - amelyek tavalyi bevétele 9,7 milliárd, illetve 10,2 milliárd dollár volt - folytatni tudta a kötvénytulajdonosoknak fizetett több millió dolláros kamatok kifizetését.

Melnicsenko luxusjachtját a Seychelles-szigetek mellé mentette ki sok más orosz oligarchával egyetemben.