Az orosz-ukrán háború magas veszteséggel, sok halottal és sok sebesülttel jár. A sebesültek ellátása ilyenkor nem egyszerű feladat, sokszor nincs elég orvos és eszköz, vagy nem megszervezhető a sérültek távolabbi kórházba szállítása. Az ukrán orvosoknak most könnyebbséget jelent, hogy német kollégáik online kapcsolat által segítenek be a munkába.

Munkamegosztás

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ez a fajta együttműködés idén márciusban kezdődött, és sok olyan esetben segít, amikor a túlterhelt ukrán orvosoknak egyszerre több súlyos, életveszélyes sérülést kell ellátniuk. A német orvosok a kamerán át tökéletesen látják a sérülést, ennek alapján meg tudják adni a szükséges instrukciókat, adott esetben konzíliumot tartanak a bonyolultabb esetekben. A háború elején az volt a terv, hogy a sérülteket Németországba szállítják, de az elhúzódó háború körülményei között ez a megoldás sokkal hatékonyabbnak bizonyul.

Hol vannak a német részvények?

A Süddeutsche Zeitung azt vizsgálja, hogy a legfontosabb német tőzsdeindex, a DAX, amely elvileg lefedi a német gazdaságot, kinek a tulajdonában van, pontosabban a benne lévő részvénysorozatok tulajdonosi megoszlása hogy oszlik meg, kik a legnagyobb német tőzsdei cégek tulajdonosai. Az adatok szerint a részvények mindössze 31,3 százaléka van német tulajdonban, 52,1 százalékuk külföldieknél, 16,6 százalék esetében nem lehet pontosan meghatározni.

Ez a folyamat természetes, hisz a tőzsdék nemzetköziek, a világ bármely befektetője elérheti őket online rendszereken keresztül, és a befektetési alapok is országok, régiók szerint osztják fel befektetéseiket. A német ipar jó híre révén a német tőzsdei részvények népszerűek az alapokban, ráadásul az utóbbi időben az európai részvények felülteljesítenek, ami nyilván a nagy alapok érdeklődésének köszönhető.

Osztalékvándorlás

A cikk szerint sokakat aggaszt ez a folyamat, és például azt számolják, hogy a DAX-komponens cégek által kifizetett sokmilliárd eurós osztalék jelentős hányada külföldiekhez kerül, ugyanakkor nem veszik figyelembe, hogy a német magánszemélyek és alapok tulajdonában lévő más tőzsdéken forgó részvények osztaléka viszont a németeket illeti.

Nagyobb tőke, sikeresebb gazdaság

Érdemes megemlíteni, hogy ha egy tőzsde csak működési országában tudna részvényeket értékesíteni, sokkal kevesebb tőkét tudna bevonni, kevesebb lenne a likviditás, így a gazdaság gerincét képző nagy részvénytársaságok sem tudnának olyan hatékonyan működni, mint most. Így viszont nyitott a világ: aki fantáziát lett egy ország gazdaságában van egy adott cégben, befektet, és ez a német gazdaság sikeréhez is jócskán hozzájárulhatott.