Az International Energy Agency (IEA), az OECD-országok legfőbb energetikai tanácsadó szervezte megkongatta a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy jövőre komoly gond lehet Európa földgázellátásával - idézi a Financial Times Fatih Birolt, a szervezet vezetőjét. Az európai országok ugyan az idei tél előtt fel tudták tölteni 95 százalékra gáztározóikat, ám jövőre nagy hiány alakulhat ki a gázpiacon az orosz szállítások elmaradása miatt.

Az a tény, hogy az idei telet várhatóan kisebb gondokkal vészelhetik át az öreg kontinens országai és vállalatai, mint amire a szakértők nem is olyan régen még a számítottak, nem jelenti azt, hogy elbizakodottak lehetünk 2023-2024 fagyos hónapjaival kapcsolatban. Ahhoz, hogy megelőzzék a bajt, az európai kormányoknak most kell megtenniük az elővigyázatossági lépéseket.

Az IEA várakozásai szerint 2023 novemberének elején csak 65 százalékos szinten lesz az európai tárolók feltöltöttsége, mivel nehézségekbe fog ütközni ezek feltöltése. A tanácsadó szervezet becslése szerint 30 milliárd köbméter földgáz fog hiányozni, mivel - szemben 2022-vel - az év első felében sem fog rendelkezésre állni az orosz földgáz.

Megjelenik a konkurencia

Birol szerint gondot okozhat az is, hogy a beszerzési oldalon erősödni fog a vásárlók versenye. Európa elsősorban LNG-vel pótolja az orosz szállításokat, ám Kína, a világ legnagyobb LNG-fogyasztója jövőre jobb gazdasági állapotba kerülhet, aminek eredményeként elszívhatja a folyékonygáz-kínálat egy részét a piacról.

Eközben lehetséges, hogy az LNG-kínálat 2023-ban csak fele akkora mértékben bővül, mint szokott, ami a kínálat oldaláról okozhat feszültségeket. Ezért az IEA azt javasolja, hogy az európai országok gyorsítsanak fel minden olyan intézkedést, ami az energiatakarékosságot és a zöld energia nagyobb felhasználását szolgálja.