Az olajvállalatoknak le kell állítaniuk minden feltárási projektjüket az idei évtől ahhoz, hogy a globális felmelegedést ellenőrzés alatt lehessen tartani – írja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb jelentésében a Financial Times cikke szerint. A szervezet szerint ez a radikális lépés a feltétele annak, hogy a világ 2050-re eljuthasson a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátáshoz, ahogy azt a párizsi klímavédelmi egyezmény javasolja. Ha ezt a célt sikerül elérni, akkor a tudósok szerint elkerülhető, hogy az évszázad végére a Föld légköre átlagosan több mint 1,5 Celsius-fokkal felmelegedjen az ipari társadalmak megjelenése előtti időszakhoz képest.

A jelentés szerint a fosszilis energiahordozók felhasználásának drasztikus csökkentése mellett ugyanilyen határozottan erősíteni kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó tevékenységeket. Ezekre nagyjából évente ötezermilliárd dollárt kell költeni 2030-ig, szemben a jelenlegi kétezermilliárd dollárral. Történelmi léptékben kell felgyorsítani ezeket a befektetéseket – mondta Fatih Birol az IEA vezetője, hozzátéve, hogy ez évente 0,4 százalékkal növelheti a világgazdaság GDP-jét.

Az IEA-t 1974-ben, az első olajválság után hozták létre a fejlett országok, hogy figyelemmel kísérje a világ olajiparának változásait és előrejelzéseket készítsen. Ezek segítettek a kormányoknak energiapolitikájuk alakításában. A környezetvédők egy idő óta noszogatják a szerveztet, hogy készítsen útitervet az energetika átállásáról, szintén azért, hogy a változtatás irányába orientálja a kormányokat. Ez a friss jelentéssel teljesül. Jellemző, hogy immáron az IEA szerint a világ szénfelhasználása 2050-re 90, olajfogyasztása közel 75 százalékkal csökkenhet. Az elektromos áram előállításából 2040-re kiszorulhat a szén-dioxid-kibocsátással járó energiahordozó-égetés.

Meglepő változás

Az a javaslat, hogy a már idén le kell mondani az új olaj- és gázfeltárások indításáról, rendkívül meglepő az IEA részéről, figyelembe véve a szervezet múltját – mondta Dave Jones, az Ember klímavédelmi kutatóintézet elemzője. Az IEA eddig erőteljesen pártolta a fosszilis energiahordozók felhasználását, így ezzel a javaslatával szíven szúrja az olajipar vállalatait. Ez annak ellenére igaz, hogy nem előrejelzésről van szó, hanem csak a kívánatos forgatókönyv megvalósulásáról, ám ehhez sok kormány igyekszik majd igazodni.

Az olajexportból élő országok és a nagy olajmultik mintegy utóvédharcot vívnak mesés jövedelmeik védelmében. Azzal érvelnek, hogy a fosszilis energiahordozók kitermelésének folytatására az ázsiai és afrikai feltörekvő országok ellátása érdekében továbbra is szükség van. Az IEA modellszámításai szerint azonban sokkal erőteljesebben kell csökkenteni az olaj és a gáz felhasználását, mint azt a legtöbb termelő szeretné.

Nagy kihívások

Az IEA ugyanakkor elismeri, hogy a folyamatban lévő befektetéseket, amelyek a meglévő olajkitermelés folytatásához szükségesek, fenn kell tartani. Ennek szellemében az OPEC olajkartell részesedése a világ olajkitermeléséből 2050-re a jelenlegi 37 százalékról 52 százalékra mehet fel. Ez öröm az ürömben az OPEC-hez tartozó országoknak, amelyek gazdasága a fekete arany kivitelétől függ.

Az, hogy az IEA mintegy elkötelezte magát a nettó szén-dioxid-semleges energiatermelés elérése mellett 2050-re, rendkívül jelentős – véli Joeri Rogelj, a brit Imperial College tudósa. Várakozása szerint a világ energiafelhasználása addigra nyolc százalékkal csökkenhet, annak ellenére, hogy a világgazdaság a mostani kétszeresére nőhet. Az elektromos energia felhasználása elérheti a teljes energiafelhasználás felét. Ha visszatekintünk az elmúlt évtized IEA-modelljeire, mindig lemaradtak egy kissé a radikális forgatókönyvektől. Úgy tűnik azonban, hogy a lassan is, de felzárkóznak a nettó nulla kibocsátást szorgalmazó szervezetekhez és szakértőkhöz.