A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) a klímaváltozás elleni harcot tűzte a zászlajára, ám az évente megrendezett eseményen rendre egymás sarkát tapossák azon cégek vezetői, amelyek tetemes mennyiségű károsanyag-kibocsátásért felelnek – olvasott be António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára davosi beszédében a Politico szerint.

A 73 éves portugál politikus elmondta, meglátása szerint egész élete során nem volt még olyan nagy bajban a világ, mint most.

A globális kihívások közepette leleményességre és együttműködésre lenne szükség a magánszektor részéről a béke, a fenntartható fejlődés és az emberi jogok előmozdítása érdekében. Ma a fosszilis üzemanyagok gyártói még mindig a termelés bővítéséért versenyeznek, annak tudatában, hogy az üzleti modelljük összeegyeztethetetlen az emberi túléléssel

- fogalmazott Guterres.

A főtitkár a greenwashing jelenségre is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozva, hogy egyre több cég tesz melldöngetve zérókibocsátási vállalásokat, az ezek mögött álló viszonyítási pontok és kritériumok azonban homályosak, ezzel pedig félrevezetik a vásárlókat, a befektetőket és a szabályozó hatóságokat is. Felszólította a cégeket, hogy 2023 végéig tegyenek közzé világos, hihető és transzparens terveket.

A davosi képmutatásról nem most esett először szó: 2020-ban Greta Thunberg svéd klímaaktivista tartott emlékezetes beszédet Davosban, az idei fórum kezdete előtt pedig CE Delft holland környezetvédelmi tanácsadó vállalat számolta ki, hogy a tavalyi esemény alatt megnégyszereződött a magángépek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége egy átlagos héthez képest.