Örökös nélkül hunyt el a kalandos életű milliárdos, akinek életéről könyvet is írtak, de még filmet is forgattak. Csebi Pogány Alajos 1932. április 6-án született Dunakilitiben, apja elszegényedett nemes volt, anyját korán elvesztette. 1952-ben három társával Ausztriába disszidált, ahol öt évet volt különböző menekülttáborokban. A magyar forradalom hírére hazatért, és megsebesült Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya előtti sortűzben.

Ezt követően 1956-ban Ausztriából Belgiumba költözött, ahol  egy órás lányát vette feleségül. Három mesterséget tanult ki: az órást, a látszerészt és az ékszerészt. Utóbbit kamatoztatta a leginkább: az antwerpeni tőzsdén kezdett gyémánttal kereskedni. Korán sikereket ért el, nagy vagyonra tett szert, emiatt sokszor volt betörők célpontja, térdét többször is átlőtték. Később felesége és lánya is meghalt autóbalesetben. Második házassága nem volt sikeres, de apósa, Lóránt Gyula révén jó barátságba került a magyar aranycsapat Nyugaton élő tagjaival. Felesége kívánságára Belgiumból Franciaországba költözött.

A rendszerváltás után visszatért: Budapesten vett ingatlant, 1995-ben előbb családi kápolnát építtetett Dunakilitin (itt is temették el), majd 2000-ben négy és fél milliárdból kastélyt a falu határában, szállodával, golfpályával. Az év nagy részét ingázással töltötte Dunakiliti és cannes-i birtoka között. A szigetközi kastélyban sok híresség megfordult - írja a Blikk.

Ismert műkincsgyűjtő volt, ezekből később Mosonmagyaróváron nyitott galériát. 2003-ban a 100 leggazdagabb magyar között az 58. helyen szerepelt a neve, amire közölte, hogy szerinte az első helyen kellett volna lennie. 2011-ben a fia öngyilkos lett.

A bulvárlap szerint örökös nélkül halt meg 89 évesen a héten. Nem tudni, hogy vagyonának mi lesz a sorsa.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport