A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelentek szerint a bizottság megsemmisítette a tenderhez tartozó dokumentációt is. A KDB jogosnak találta az Opten Informatikai Kft. érvelését: amennyiben a jog-, illetve cégtárra külön-külön is lehetett volna ajánlatot tenni, akkor ő is indulhatott volna a tenderen, a cégtárával. A tenderdokumentációt három cég - köztük az Opten - vásárolta meg, de csak a Complex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft. tett ajánlatot.

Az Opten azért fordult a KDB-hez, mivel a két szolgáltatás - a jogi- és a cég adatbázis - jól elkülöníthető, ennek ellenére csak a kettőre együtt lehetett ajánlatot tenni. A másik kifogása az volt, hogy az ajánlatkérő határozatlan időre akart szerződést kötni a nyertessel, ami jogsértő.

A KDB megállapította, hogy a két szolgáltatás műszakilag is elkülöníthető, ezért a közös ajánlattétellel a PSZÁF megsértette a közbeszerzési törvényt. A határozatlan határidőnél pedig idézte az Európai Bíróságot, amely kimondta: az a gyakorlat, miszerint a szolgáltatásnyújtásra irányuló közbeszerzési szerződést határozatlan időre kötik, önmagában idegen a közbeszerzésre vonatkozó közösségi szabályok rendszerétől és céljától. Az ilyen gyakorlat hatása hosszú távon az lehet, hogy korlátozza a potenciális szolgáltatók közötti versenyt.

A tendert tehát új felhívással és dokumentációval újra kell indítani. A KDB azért nem szabott ki bírságot, mivel a becsült ellenérték viszonylag alacsony volt, és a jogsértés reparálható.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek elmondta: "a felügyelet áttekinti a KDB határozatát, és a továbbiakban annak megfelelően végzi a közbeszerzési eljárásokat".