A kormányfő az orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította.

Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására. Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Fontos a kétoldalú kulturális, humanitárius és oktatási kapcsolatok szorosabbá fűzése - mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök elmondta, hogy Moszkva ennek keretében 120 ösztöndíjat biztosít orosz felsőoktatási intézményekben magyar diákoknak, akik így térítésmentesen vennének részt az oktatásban.

2019-ig jön az orosz gáz

Putyin a magyar és orosz régiók közötti kapcsolatok fontosságával kapcsolatban megjegyezte, hogy több orosz régió delegációja tervez látogatást Magyarországra. Az orosz elnök elmondta, hogy magyar-orosz kezdeményezésre létrehoznak egy kormányközi bizottságot, amely gyakorlati támogatást nyújt majd a régióknak projektjeik és kezdeményezéseik megvalósításában.

Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket - közölte Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban.

Az Index tudósítása szerint az orosz elnök nagyra értékelte a magyar kormány következetes politikáját Oroszországgal szemben. Az orosz olajforrások a magyar nyersolaj-felhasználás kétharmadát biztosítják. A Gazprom meghosszabbította a szerződést a gázszállításra 2019-ig. Folytatódik a paksi atomerőmű bővítése, ami Putyin szerint több ezer munkahelyet teremt, és erősíti Magyarország energetikai függetlenségét. Külön kiemelte, hogy a 12 milliárd eurós beruházás 80 százalékát a szerződésnek megfelelően az orosz fél hitellel biztosítja.

Orbán: kész csoda, hogy kapcsolataink fejlődnek

Orbán szerint az évszázad szerződése a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés. "Az erről szóló nemzetközi vitákat indokolatlannak tartjuk." A kapcsolatok az 1960-as évek óta élnek ezen a területen Moszkvával, most csupán annyi történt, hogy ezt az együttműködést meghosszabbítottuk. "Ezért inkább köszönet illeti Oroszországot, nem pedig bírálat."

"Kész csoda, hogy a kapcsolataink jól fejlődnek" - jelentette ki Orbán, megjegyezve, hogy mindezt nyilvánvalóan kedvezőtlen nemzetközi környezetben sikerült elérni. És mindez Magyarország alapvető érdeke, mert "olyan szorosan van összekapcsolódva Oroszország energiaexportja a magyar ipar működéséhez szükséges energia kérdésével, hogy azt nem lehet szétválasztani".

Enélkül a magyar ipar működésképtelen - jelentette ki Orbán, ezért "a magyar emberek érdeke, hogy a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok jók legyenek".