A NAV a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján 2023. június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket. A revizorok főként azokat az automatákat vizsgálják, ahol az üzemeltető:

  • bejelentette a szüneteltetést vagy a tevékenység megszüntetését;
  • illetve nem tett eleget az üzembehelyezéssel kapcsolatos kötelezettségeinek, tehát nem jelentette be az automatát, nem kért, vagy nem helyezte ki a regisztrációs számot.

Az ellenőrök emellett országszerte bárhol vizsgálhatják a berendezések szabályszerű működését.

NAV június 26-tól átfogóan ellenőrzi a Balaton és a Velencei-tó környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit. Ellenőrzésre akár hivatali időn kívül is számítani lehet. A NAV munkatársai elsősorban a vendéglátóegységeket, az ajándékboltokat, és a piacokon, valamint a strandokon értékesítőket kíséri figyelemmel.

A NAV a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, illetve az online pénztárgépek szabályos üzemeltetését vizsgálja. Idén emellett kiemelt figyelmet kap a jövedéki szabályok betartása, az automata berendezések működtetése, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítása, megfizetése is.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai:

  • július 12. és augusztus 31. között ellenőrzik a strandokat, fürdőket, valamint a strandszer, lángos, fagylalt és egyéb szezonális cukrásztermékek értékesítőit; a revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják;
  • augusztus 1. és december 31. között Budapesten – előzetes kockázatelemzések alapján – a használtautó kereskedőket ellenőrzik; a revizorok a bejelentési, bevallási kötelezettségek teljesítésére, valamint a különbözet szerinti adózási szabályok megfelelő alkalmazására fókuszálnak.

Bács-Kiskun

A NAV Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a vármegye strandjain és fürdőiben, illetve vendéglátóhelyein, fesztiválokon és rendezvényeken, valamint a fagylaltárusoknál és a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusoknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését.

Baranya

A NAV baranyai munkatársai augusztus 14. és 20. között

  • kedden, Harkányban a szálláshely-szolgáltatókat;
  • szerdán a pécsi vásárcsarnokban a zöldség- és gyümölcskereskedőket;
  • csütörtökön pedig szintén Pécsett, a gépjárműalkatrész-kereskedőket ellenőrzik;
  • a revizorok megjelenésére számíthatnak továbbá az orfűi „Happy Fisherman Camp” árusai is.

Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Heves

A NAV Heves Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 17. és augusztus 18. között ellenőrzik a vármegye területén lévő üdülővárosokban és azok vonzáskörzetében a turizmust, vendéglátást és szálláshely-szolgáltatást végzőket és a szezonális termékeket ideiglenes árusítóhelyeken értékesítőket.

A NAV szakemberei ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai augusztusban továbbra is a vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, fagylaltozókat, valamint a különböző turisztikai rendezvényeken, strandokon értékesítőket ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint a jövedéki szabályok betartását vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Nógrád

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága augusztus 14. és 18. között Balassagyarmaton tervez helyszíni ellenőrzéseket. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a település vállalkozóinál. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Pest

A NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 1. és augusztus 31. között a fürdőket és strandokat ellenőrzik.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai augusztusban Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő területén, valamint a piacokon és közterületeken árusító, illetve szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a jövedéki termékeket, a szabályos foglalkoztatást, az online pénztárgépek használatát.

Ezen felül számíthatnak az ellenőrök jelenlétére a fesztiválokon, rendezvényeken, turisztikai szempontból frekventált helyeken értékesítő, illetve szolgáltatást nyújtó vállalkozások is, valamint továbbra is ellenőrzik az építőipari vállalkozásoknál a szabályos foglalkoztatást.

Tolna

A NAV Tolna Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. augusztus 7. és 18. között a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózókat, valamint az építkezéseket és az építőanyag-kereskedőket ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a bevallási és adófizetési kötelezettség teljesítését, a jövedéki szabályok betartását, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészletek eredetét. Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 15. kedd: Paks;
  • augusztus 17. csütörtök: Tamási;
  • augusztus 18. péntek: Bátaszék.

Vas

A NAV Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. augusztus 7. és 31. között a számítástechnikai üzletekben, a papír- és írószerüzletekben, valamint a ruházati termékek értékesítőinél ellenőriznek. Az adóellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

 

Fiktív strómanokkal leplezte magát a milliárdos vagyoni hátrányt okozó számlagyár

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség annak a bűnszervezetnek a tagjaival szemben, akik négy éven keresztül egy számlagyárat működtettek, amivel jutalék ellenében megrendelő cégeknek állítottak ki fiktív számlákat, ezzel mintegy 3,175 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. Bővebben --->