A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik, emellett a jelenlegi 25 helyett akár már 50 százalékos maximális támogatási intenzitást ítélhetnek oda a vállalatoknak – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a képzési támogatás esetében is 2 millió euróról 3 millió euróra emelik a maximálisan adható támogatás mértékét. Hozzátette, az idén 13 milliárd euró lesz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül beáramló tőke mennyisége hazánkba, ami a duplája az eddigi éves rekordnak.

Szijjártó Péter közölte: az újabb és újabb termelési kapacitások idevonzásának köszönhetően a hazai beruházásokban egyre nagyobb arányt tesznek ki a kutatás-fejlesztésre irányuló projektek. Ezek egyféle körkörös mozgást írnak le, ugyanis a termelési kapacitások megalapozzák a bizalmat a kutatás-fejlesztési részlegek megvalósításának, aminek nyomán a kifejlesztett termékek legyártásában ezáltal szintén részt tudunk venni.

A tárcavezető szerint egy másik nagyon fontos szegmensnek számít a hazánkban működő üzleti szolgáltatóközpontok csoportja, hiszen ezek hatalmas szerepet játszanak a tehetséges fiatalok Magyarországon tartásában és idevonzásában.

E központok bevonzásának és megtelepedésének fokozása érdekében az 50 új, magas hozzáadott értékű munkahelyteremtési kötelezettséget 25 főre csökkentik. A szolgáltatóközpontok kiemelkedő béreket és karrierlehetőséget kínálnak felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak, ezért úgy ítélték meg, hogy minden eszközzel támogatni kell a befektetéseiket, elsősorban a vidéki nagyvárosokban – indokolta a döntést a miniszter. 

Forradalmi változások jönnek a vállalati világban

A mesterséges intelligencia akár 37 százalékkal növelheti az európai termelőképességet. Bővebben --->