A mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazások implementációja az egyik legnehezebb feladat a vállalati környezetben. Felhasználási lehetőségek vannak bőven, de az ágazatok között jelentős eltérések is lehetnek. Jövőnk alapja a megfelelő innovációs képesség – mondta Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese a pénzintézet Corporate konferenciáján.

„A mesterséges intelligencia GDP-növelő hatásának nagyságrendje világszinten ezermilliárd dollárra becsülhető, az alkalmazására építő cégek bevétele a tapasztatok szerint jelentősen emelkedik” – mondta Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) államtitkára a mesterséges intelligencia gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről.

Versenyképességi kérdés

Vinnai Balázs, az MBH Bank elnöki főtanácsadója szerint csak úgy maradhat versenyképes a gazdaság, ha a vállalkozások integrálják a modern technológiát a mindennapi működésükbe. Az új technológiák adoptációjának sebessége egyre nő, a piaci előnyt pedig az a vállalat tudja megszerezni, amely a rendelkezésre álló megoldásokat sikerrel tudja implementálni a mindennapi működésbe.

Kiemelte: a mesterséges intelligencia 11-37 százalékkal növeli az európai termelőképességet 2035-ig.

Ratatics Péter, a MOL Csoport Fogyasztói Szolgáltatások ügyvezető igazgatója egy gyakorlati példán keresztül mutatta be az AI hasznosságát a vállalati működésben. A MOL Hot-dog tervezőjének segítségével ugyanis 20 százalékkal növelték az eladások, és 43 százalékkal csökkentették a selejtek számát.

Digitális ügyintézés

Balogh Péter, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezetője, valamint Bertalan Sándor, a középvállalati üzletág ügyvezető igazgatója a mesterséges intelligencia segítségével digitális avatárként adtak interjút a jelenlévőknek egy Chat GPT4-alapú szöveggenerátor válaszai és a bank egyedi fejlesztésű programjának segítségével.

Előadásukban bemutatták, hogy milyen rohamosan fejlődik a mesterséges intelligencia által vezérelt tartalomgenerálás, illetve, hogy a technológia segítségével egyre valósághűbben jelenhet meg az emberek hangjai és képei alapján létrehozott virtuális avatárok.

A technológia használatának bevezetésekor a legfontosabb, hogy a felsővezetők, az üzleti terület irányából érkezzen a felhasználási igény, és az IT-terület az implementációra helyezzék a hangsúlyt – véli Tilesch György, a PHI Institute elnöke.