Miért nem férnek hozzá a magyar önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények a közvetlen uniós forrásokhoz? És hogyan lehetne támogatni a civil szférát abban, hogy a rendelkezésre álló összegeket egyáltalán megpályázzák? Erre kereste a választ a Magyar Önkéntes Liga (MÖL) és az EuroAtlantic Zrt. közös rendezvénye.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a pénzmennyiség, ami a civil szervezetek rendelkezésére áll. 2014-ben még csak 3,4 milliárd forint volt a Nemzeti Együttműködési Alap kerete, addig várhatóan 2024-ben már majdnem 14 milliárd forint áll majd rendelkezésre – jelentette ki Kecskés Péter, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője. Hozzátette, a pályázati lehetőségek keresésénél előre kell gondolkoznia a civil szervezeteknek, mert hosszú átfutási időt igényelnek a pályázatok. Kiemelte, a magyarországi civil szervezeteknek érdemes diverzifikálni a bevételi forrásaikat, hogy hosszú távon biztosíthassák a működésükhöz szükséges anyagi hátteret. A magyar kormány az összes vármegyében megtalálható Civil Közösségi Szolgáltató Központok működtetésével segíti a hazai civil szervezetek tájékozódását – fejtette ki a főosztályvezető.

Vannak elérhető uniós források

A centralizált uniós forrásokat nem érintik a jelenlegi korlátozások – hívta fel erre a figyelmet Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója. A közvetlen uniós források lehívásának egyik előfeltétele, hogy határon átnyúló együttműködések keretében kell megvalósítani azokat. Emiatt érdemes minél több szakmai rendezvényen, konferencián vagy tájékoztató napon részt vennie a civil szféra képviselőinek, hogy megismerkedhessenek a jövőbeli partnereikkel – emelte ki a főigazgató.

A közvetlen uniós források

Béres Kamilla, az EuroAtlantic Zrt. brüsszeli irodájának üzletfejlesztési menedzsere a rendezvényen elmondta, az elmúlt tíz évben bőségesen rendelkezésre álltak a magyarországi források, ami kényelmessé tette az önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyetemeket és vállalatokat is. Azonban, Magyarország csak 0,9 százalékot hozott el a közvetlen forrásokból az előző ciklusban, ami nagyon alacsony összeg. A most futó hétéves uniós költségvetésben 340 milliárd euró érhető el közvetlenül az Európai Unió különböző alapjaiból. Hozzátette, a közvetlen európai uniós forrásokra vonatkozó pályázatok kiszámíthatók, jól tervezhetők. Ellenben nehézkessé teszi a magyar szervezeteknek a pályázati folyamatot, hogy nagyrészt angol nyelven zajlik a munka. Továbbá, a sikeresség érdekében érdemes szakemberekhez fordulni az első pályázatok alkalmával, akik ismerik már az európai uniós pályázási folyamatokat.