A nyugati kultúra egyik legfontosabb ünnepén, karácsonykor a vallási meggyőződéstől függetlenül szinte minden családban felállítják a karácsonyfát. Az ünnepi faállítás eredetéről sokféle mítosz él, vélhetően a májusfa tradíciójának a hatására jött létre, azonban Magyarországon csak a 19. században honosodott meg.

Épp ezért az ünnep közeledtének az egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen fát érdemes választanunk. 
Ilyenkor azt szokás mérlegelni, hogy luc, nordmann, fraser vagy épp ezüstfenyőt éri meg inkább hazavinni. A magyarok nagy része az utolsó hétre halasztja a favásárlást és 7 ezer forintnál nem szívesen adnak többet a fenyőért. Arról jóval kevesebb szó esik, hogy a vásárlást követően miként lehet tartóssá tenni az ünnepekre beszerzett növényt. Érdemes figyelni, hogy először is friss fát válasszunk, és mi a teendő, hogy legalább vízkeresztig megmaradjon ez a frissesség.

Az elsős lépés, hogy a vásárlás előtt húzzuk végig a kezünket a megvásárlási szándékozott növényen, illetve – ha lehetőségünk van rá – ütögessük hozzá a törzset a talajhoz: sokat elárul a fa frissességéről, hogy a zöld levelek mekkora része hullik le róla (ideális esetben egy sem) – írja az Agroinform.

Hova és mikor állítsuk a fenyőfát?

A vásárlás megelőző nulladik lépés a megfelelő – a radiátoroktól lehetőleg távoli – hely kijelölése. A frissen vágott fát érdemes egy ideig hidegben (az udvaron vagy a teraszon) tartani. A hidegről behozott fenyővel a díszítés előtt várjunk pár órát, mivel a még átfagyott növény ágai könnyen letörhetnek a díszek súlyától.

Sokaknak kellemetlenséget okoz, de a tartóssá tétel fontos lépése a fa kifaragása:

a vásárlás után 0,5-2,5 cm-t távolítsunk el a törzs vágott részéből, ezt követően egyből állítsuk vízbe a fenyőt, átlagosan egy liter vizet kell számolni 2,5 cm-re.

Nincsenek kevesen azok sem, akik tartósabb, földlábas fenyőt szereznek be az ünnepekre. Azonban itt is bele lehet futni elszáradt növényekbe: ha gyorsan kiegyenesedik a fa meghajlított tűlevele, akkor megfelelő a karácsonyfa minősége. A később kiültetett fenyőt csak pár napig tarthatjuk a lakásban és a díszek bontását követően csak fokozatosan érdemes a szabadba ültetni, ha van rá mód, a kert előtt egy hidegebb benti helységben tartsuk a fenyőnket.

(Gulyás Ábel)