A GKI augusztus végi kutatása szerint a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma közép-Magyarország területén a legmagasabb. Budapest pedig a déli kerületeket leszámítva igen komoly bajban van a háziorvosi ellátás szempontjából.

Az agglomerációt tekintve különösen nehéz a gyermekorvosok helyzete, hiszen egyre többen költöznek ki családostul vagy családalapítás céljából, ezért az ottani praxisoknak egyre több és több gyereket kell ellátniuk - mondta az ATV-nek Fábián Dóra gyermekorvos.

Az agglomerációban 1000-2000 fő tartozik egy gyermekorvoshoz, az ideális 600 és 1000 fő közötti lenne.

A szakember szerint a korfa is eltolódott a kisgyermekek irányába, mert nem mindegy, a hat év alatti gyermekek a praxis negyedét vagy majdnem a felét teszik ki.

Egyszerű vizsgálatok maradnak ki a kapacitáshiány miatt, mert hiányszakma a szemész és az ortopédia. Példaként említette:  töredezett az ellátás, ami azt jelenti, hogy nem végeznek el a végső diagnosztikához szükséges vizsgálatokat, mert például csak Budapesten lehetne elvégezni, ez pedig egy kisgyermekes szülőnek drága és fárasztó folyamat. Azzal a példával élt, hogy egy neurológiai vizsgálat előtt például el kellene végezni egy szemészeti vizsgálatot, amit meg lehetne tenni helyben is, ha lenne rá szakember.